Intro

En stor seger för klimataktivismen

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

”En historisk seger.” Så benämner juristen Ida Edling Europadomstolens beslut i veckan, som slog fast att europeiska stater har en skyldighet att vidta tillräckliga klimatåtgärder och därmed skydda mänskliga rättigheter. Drygt 2 000 schweiziska äldre kvinnor fick därmed rätt i att regeringen bryter mot deras rätt till liv och hälsa genom sin klimatpolitik.

Ida Edling är även talesperson för ungdomsgruppen Aurora, som stämt svenska staten i ett mål som Landets Fria tidigare skrivit om. Vad Europadomstolens beslut kan komma att betyda för det fallet kan du läsa här.

I dag inleds konferensen Nya berättelser från politiskt försummade områden, där människor från förorter och landsorter möts i Hammarkullen i Göteborg.

”Organisering är en nyckel till förändring. Vi vill länka ihop människor som är aktiva och gör bra grejer så att de kan ställa krav. Kraften kommer underifrån”, säger Lars Igeland från Stad- och landnätverket, som är en av talarna.

Om knappt två månader är det val till EU-parlamentet. Naturskyddsföreningen har granskat och betygsatt de svenska partiernas parlamentariker i miljöfrågor, och spännvidden var stor. Läs om de bästa respektive underkända här.

Vi har även pratat med forskaren som undersöker ifall svarttall och guttaperkaträd (jo, de finns på riktigt!) skulle kunna användas för att rena stadsluft på föroreningar och metaller.

Trevlig läsning!
Hanna Westerlund, chefredaktör

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV