Radar

Billigare grönsaker kan spara miljarder

Rädisor, kronärtskockor och lök med mera i prydliga rader i en livsmedelsbutik.

Att sänka momsen på nyttigheter som frukt och grönsaker skulle kunna bidra till att samhället sparar miljardbelopp varje år, enligt en ny studie.

Mellan 40 och 55 miljarder kronor per år. Det är vad sjukdomar orsakade av rökning, övervikt, stillasittande och för mycket alkoholkonsumtion kostade samhället under 2010-talet. I summan ingår både direkta kostnader för vård och läkemedel, och indirekta kostnader i form av förlorade arbetsår. Beräkningen är gjord av Kristian Bolin, professor i hälsoekonomi, och redovisas i en rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS).

Men det finns stora pengar att spara, enligt rapportförfattaren. Om bara var tionde person med hälsofarliga vanor fimpade för gott, gick ned i vikt, började motionera eller drog ned på alkoholen skulle samhället spara 20 miljarder kronor under en tioårsperiod. Så länge åtgärderna för att få fler att byta till en sundare livsstil inte överstiger dessa 20 miljarder betalar förändringen sig själv.

En tänkbar åtgärd vore att radikalt sänka momsen på nyttiga livsmedel. Se också över skattesatser som berör motionerande, föreslår Kristian Bolin.