Energi

Omställning en kompass i dejtingdjungeln

Man formar ett hjärta med sina händer, i bakgrunden blå himmel och vita moln.

Har du tröttnat på att behöva förklara ditt hållbarhetsengagemang för klimatförnekare på Tinder? En ny dejtingapp matchar singlar som skänkt pengar till samma välgörande ändamål, däribland Omställningsnätverket. Landets Fria har frågat Niclas Widmark, en av grundarna till Singles project, hur det funkar.

Vad är Singles project?

– Singles Project är en insamlings- och volontärplattform i form av en värderingsbaserad dejtingapp. Vårt mål är att försöka tilltala det bästa hos folk genom att be dem månadsvis ge en gåva via vår sida till en ideell förening som ligger dem nära hjärtat. Den här goda gärningen ger dem tillträde till vår dejtingapp där de kan träffa likasinnade som har skänkt pengar till samma ändamål, eller till andra fina ändamål. 

– Föreningarna får en extra inkomstkälla och skapar förhoppningsvis även mer engagemang genom vår volontärfunktion, samtidigt som deras stödjare kan finna varandra. Vi ser det helt enkelt som win-win för alla parter!

Kan du berätta hur ni kom på den här idén?

– Jag har hållit på med detta i många år och vi har många mål som har kommit till under olika faser, men själva donationsaspekten kom till i ett samtal med en amerikansk bekant för cirka 15 år sedan. Han nämnde tanken av att kombinera prenumerationer för lokala tidningar med donationer till ideella lokala ändamål. Jag anpassade då den tanken till en dejtingapp då jag anser att det finns en symbios mellan kärlek och välgörenhet.

Är syftet framför allt att kunna stödja omställningsprojekt eller att hitta en partner?

– Både och! Och vi samarbetar hittills med fem fantastiskt fina ideella föreningar och är i samtal med fler om att inleda ett partnerskap. Hittills så har det blivit lite nischat inom klimaträttvise- och omställningsrörelsen då det är där jag själv är mest aktiv, men det finns en massa andra fina ändamål där ute som vi vill få in också. Kultur och samhällsföreningar, fler friluftsföreningar och så vidare.

– Så länge som det handlar om samhällsfrämjande ändamål så vill vi samarbeta med dem.

Appen lanserades i samband med alla hjärtans dag, vad hoppas ni ha uppnått till alla hjärtans dag 2025?

– Svår fråga! Vi har egentligen fem mål som verksamhet, men har ingen direkt tidsram för att uppnå allt detta:

– Våra närmaste mål är givetvis att vara ett effektiv incitament för ideella föreningar att kunna öka deras insamling, samtidigt som vi hjälper deras stödjare få meningsfull kontakt med andra som delar deras värderingar.

– Vi vill även öka kollektivt engagemang genom vår volontärfunktion, vilket vi hoppas kan bidra till rörelsebyggande. Som ekonomisk förening så vill vi främja konceptet ekonomisk demokrati genom att förhoppningsvis själva bli ett populärt exempel av det. 

– Allt som allt så hoppas vi att en kombination av allt detta bidrar till ett allmänt mer deltagande och demokratiskt samhälle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV