Radar

Stort besökstapp när museer återinförde entréavgift

Moderna museet tappade många besökare efter att entrén återinfördes 2023.

Efter några skakiga år slog Sveriges museum besöksrekord 2023 med nära 18 miljoner besök. Men en kategori museum ser tvärtom en stor tillbakagång – de statliga museer som slopat fri entré.

Rekordmånga gick på museum i fjol visar statistik från Riksförbundet Sveriges museer. Antalet besök på de 147 museerna var 17,7 miljoner. En ökning med 6,5 procent jämfört med 2022. 

– Besökssiffrorna har klättrat uppåt några år och ligger nu på topp igen, säger Gunnar Ardelius generalsekreterare Sveriges museer i ett pressmeddelande.

Men en kategori museum har tappat besökare, nämligen de statliga museer som innefattades av fri entré till och med 2022. De besöktes av i snitt 16 procent färre än under föregående år.

I rapporten från Sveriges museer framkommer också att den digitala museiboom som fick ett uppsving under pandemin består. Det kan handla om att ”besöka” samlingarna digitalt, att delta i streamade arrangemang eller att uppleva museer i sociala medier.

– Att så många miljoner hittar fram till museerna via internet visar ett imponerande arbete med att möta publiken digitalt, säger Gunnar Ardelius.

När det gäller fysiska besök var de mest besökta museerna Skansen, Vasamuseet, Nordiska museet, Malmö museum och Gamla Linköping.

Rapporten Fler besök i snitt och stort sug i cyberrymden från Sveriges museer går att läsa här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV