Radar

En miljard måltider om dagen äts aldrig upp

Porträtt av Inger Andersen i halvfigur, utomhus med lövkronor och himmel i bakgrunden.

Hushåll runt om på jorden slösar bort och slänger motsvarande en miljard måltider varje dag. Samtidigt går hundratals miljoner människor hungriga.
– En global tragedi, säger FN:s miljöchef Inger Andersen om matsvinnet.

Att mat som skulle kunna ätas upp i stället kastas bort är ett globalt problem.

2022 kasserades uppskattningsvis 1,05 miljarder ton mat i världen, vilket motsvarar ungefär en miljard ätbara måltider om dagen, enligt Food Waste Index (FWI). Det är FN:s miljöprogram Unep, i samarbete med organisationen Wrap, som har tagit fram indexet.

Enligt rapporten var det en femtedel (19 procent) av all mat som var tillgänglig för konsumenter i hemmet, i butiker och på restauranger som gick till spillo. Dessutom går ytterligare 13 procent av världens livsmedel förlorade i försörjningskedjan på vägen från produktion till bord, enligt FN:s matorgan FAO.

Siffrorna är grova uppskattningar eftersom det inte går att ha full koll på hur mycket mat som kastas bort i varje land på jorden. Rapporten utgår från data från 93 länder och uppmanar fler att systematiskt följa upp svinnet.

Största boven

Den största boven är hushållen. 2022 stod de för 631 miljoner ton av svinnet medan restaurangbranschen stod för 290 miljoner ton och butiker för 131 miljoner ton. I genomsnitt slösar en person bort 79 kilo mat om året, enligt Unep.

Samtidigt som mycket mat hamnar i soptunnan påverkades 783 miljoner människor av hunger 2022.

– Matsvinn är en global tragedi. Miljoner kommer att gå hungriga samtidigt som mat kastas bort runt om i världen, säger FN:s miljöchef Inger Andersen i en kommentar och fortsätter:

– Det är inte bara en fråga om utveckling, utan effekterna av ett sådant onödigt svinn orsakar också betydande kostnader för klimatet och naturen.

Stora utsläpp

Den bortkastade maten eldar på klimatförändringarna. Omkring 8-10 procent av de årliga globala utsläppen av växthusgaser kommer från livsmedel som aldrig hamnar i någons mage. Det innebär att de samlade utsläppen från matsvinn och livsmedelsförluster är nästan fem gånger så stora som flygets utsläpp, enligt Unep.

Varje år slängs mat till ett värde av tusen miljarder (1 biljon) amerikanska dollar. Det handlar om en tredjedel av all mat som produceras globalt – på 28 procent av världens jordbruksmark.