Radar

Klimat och miljö viktigast för väljarna i EU-valet – här är bästa partiet i frågan

Ett flygplan mot blå himmel.

Klimat och miljö är väljarnas viktigaste frågor inför EU-valet i juni. Men endast tre av åtta partier har höga ambitioner på området, visar en kartläggning från Naturskyddsföreningen. Ett parti ställer sig bakom samtliga förslag som organisationen bedömt är viktiga för en skarp miljöpolitik.

30 procent av väljarna anser att klimat och miljö är EU-valets viktigaste frågor – långt över andraplaceringen försvar och utrikespolitik som 17 procent prioriterar högst. Det visar en undersökning som Indikator opinion gjort på uppdrag av Ekot i Sveriges radio.

Men vilka partier är då bäst inom klimat- och miljöpolitiska frågor? Skillnaderna är stora, visar svaren från en enkät som Naturskyddsföreningen låtit partierna ta ställning till. Organisationen har låtit alla åtta svenska partier som är representerade i EU-parlamentet ta ställning till 20 miljöpolitiska förslag, som man bedömt är viktiga för en skarp miljöpolitik inom EU.

– Valet till EU-parlamentet är ett ödesval för klimat och miljö. Vår granskning visar att de svenska partierna står långt ifrån varandra i en rad miljöpolitiska frågor inför valet, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett uttalande.

Endast tre av åtta partier – MP, V och C – svarar att de vill minska klimatutsläppen till nära noll 2040. Och en majoritet av partierna (S, M, C, KD, SD) vill skrota nuvarande regler för artskydd inom unionen. 

Miljöpartiet ställer sig bakom alla 20 förslag, följt av Vänsterpartiet som svarar ja till 19 av dem, och Liberalerna som landar på 17. Lägst miljöambitioner har Sverigedemokraterna som ställer sig bakom ett av 20 förslag. Socialdemokraterna landar i mitten med 11, och Moderaterna svarar ja till sex förslag.

Partiernas svar i 20 frågor som Naturskyddsföreningen valt ut som ”viktiga för en skarp miljöpolitik inom EU”. MP ställer sig bakom samtliga medan SD ställer sig bakom endast ett av förslagen. Grafik: Naturskyddsföreningen.

Inkonsekvent

Samtidigt svarar sju av åtta partier att klimat och natur ska vara en av huvudprioriteringarna i EU under nästa mandatperiod.

– Vi ser att flera partier som säger ja till att de vill prioritera klimat och natur i EU samtidigt säger nej i specifika frågor om både klimat och natur. Som exempel ställer sig Moderaterna inte bakom ett enda förslag på klimatområdet, och Socialdemokraterna säger bara ja till ett förslag som rör skog och artskydd men de säger sig ändå vilja prioritera klimat och miljö, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Hur partierna svarat i enkäten går i linje med hur de nuvarande EU-parlamentarikerna faktiskt har röstat i klimat- och miljöfrågor. I en tidigare undersökning från Naturskyddsföreningen fick Miljöpartiets Jakop Dalunde och Pär Holmgren samt vänsterpartisten Malin Björk “utmärkt” miljöbetyg, medan Sverigedemokraten Johan Nissinen och tidigare Sverigedemokraten Peter Lundgren (numera vilde) placerade sig i botten.

Rapporten Ojämnt startfält – granskning av partiernas miljöambitioner inför EU-valet 2024 går att läsa här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV