Radar

”Demokratins vardagshjältar” hyllades i Gubbängen

Demonstranter.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar manade till skydd för demokratin när hon talade på Gubbängstorget i södra Stockholm i lördags efter en högerextrem attack där några dagar tidigare. Hon uppmanade också statsminister Ulf Kristersson att agera:
– Nu är det upp till bevis. 

Torget i Gubbängen fylldes till bredden i lördags när människor i alla åldrar kom för att protestera mot nazistiskt och rasistiskt våld. Detta efter attacken mot Vänsterpartiets och Miljöpartiets möte på Moment Teater i Gubbängen i södra Stockholm den 24 april. 

Nooshi Dadgostar inledde och betonade vikten av att skydda de demokratiska värdena, och varnade för att när den politiska debatten brutaliseras leder det också i förlängningen till fysiskt våld. Hon påminde om hur hennes kollega, den tidigare partiledaren Annie Lööf (C) var måltavla för ett planerat terrorbrott i Almedalen 2022 efter att ha varit utsatt för många verbala attacker under en längre tid.

– De demokratiska grundvärderingarna måste alltid försvaras, sade Nooshi Dadgostar och uppmanade Ulf Kristersson att agera:

– Nu är det upp till bevis.

– Vi drar en linje här, en linje för demokratin, avslutade hon. 

Nooshi Dadostar (V), Magdalena Andersson (S) och Amanda Lind (MP) höll tal på Gubbängstorget. Även Åsa Lindhagen (MP) och Andreas Boonstra, konstnärlig ledare på Teater Moment, höll tal i lördags. Foto: Oscar Olsson/TT

Slagordskörer mot fascism och rasism

Mötet som attackerades i förra veckan handlade om högerextremism. Klara Ljungberg, utbildningsansvarig på den antirasistiska stiftelsen Expo hade bjudits in för en föreläsning, och i ett efterföljande panelsamtal skulle Expo tillsammans med Aftonbladet-skribenten och vänsteraktivisten Mathias Wåg tala om antifascism med företrädare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Strax innan mötet trängde sig fem maskerade nazister in på Moment Teater. De misshandlade Wåg, en äldre man som stod i entrén, med flera, samtidigt som de filmade sin attack.

Polis och ambulans tillkallades, och tre personer fick föras till sjukhus. Efter att lokalen hade sökts igenom kunde mötet hållas om än i förkortad form, för att som Wåg själv skrev i Aftonbladet efter attacken ”Vi var fast beslutna att inte låta en nazistattack få avbryta ett politiskt möte.” Det var också för att inte tystna som människor samlades några dagar senare på samma plats. 

Mellan lördagens tal drog unga aktivister igång slagordskörer, bland annat det gamla spanska antifascistiska slagordet ”no pasarán” (ungefär: de ska inte passera, reds. anm.) och ”stoppa rasismen”. Flera talare återkom till att människorna som attackerades på Moment Teater på onsdagen – de som kokar kaffe och bakar bullar, som arrangerar och bjuder in till politiska möten – tillhör de som gör det demokratiska vardagsarbetet.

Folk i alla åldrar deltog i lördagens protest. Foto: Bella Frank

”Det var en terrorhandling”

En av de som lyfte de människor som driver politiska gräsrotsevenemang var Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson:

– Vi visar demokratins vardagshjältar att vi står på deras sida, sade hon och uppmanade till en politik som minskar klyftorna i samhället:

– Ett samhälle där alla kan känna framtidstro, för det är i det samhället som extremisterna inte får fäste.

Amanda Lind, som i söndags utsågs till Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör, menade att det som ägde rum i onsdags, inte får relativiseras:

– Det var en terrorhandling, sade hon och fortsatte:

– Vi måste också protestera mot regeringens politik som ställer grupper mot varandra, sade hon och fick applåder när hon förklarade att det är därför hon säger nej till ”visitationszoner och angiverilagar”. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV