Radar

Varannan kommun saknar klimatkrav vid upphandling

Äldre man i färd att ta en tugga mat med en sked. I bakgrunden en annan äldre person.

Bara 122 av landets 290 kommuner ställer klimatkrav när de upphandlar varor och tjänster, visar en sammanställning från Klimatkollen och Greenpeace.

Varje år gör landets offentliga sektor inköp för 800 miljarder.

– Att ställa klimatkrav vid upphandlingar är därför något av det viktigaste kommunerna kan göra för att minska utsläppen. Hittills har det saknats data om vilka kommuner som upphandlar med klimatkrav och det vill vi bidra till med vår sammanställning, säger Ola Spännar, medgrundare till Klimatbyrån som driver Klimatkollen i ett uttalande.

42 procent av Sveriges kommuner ställer klimatkrav vid upphandling, visar sammanställningen från Klimatkollen och Greenpeace. Ytterligare 11 procent (32 kommuner) säger sig ställa klimatkrav, men saknar dokumentation som styrker det, exempelvis en klimatstrategi eller policy för upphandling.

Inget lagkrav

En av de stora posterna i offentlig upphandling är mat, som köps in för 12 miljarder varje år till exempelvis vård, skola och omsorg.

– Att öka andelen växtbaserad kost är ett av de viktigaste verktygen för att minska utsläppen och samtidigt främja folkhälsan. Det är tydligt att det både krävs nationell styrning och framåtlutande kommuner för att låsa upp potentialen inom området, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

Kommuner är i dag inte skyldiga att upphandla klimatsmart. En lag om sådana skyldigheter skulle ha trätt i kraft under fjolåret, men stoppades av regeringen. 

Vill du veta om din kommun ställer klimatkrav vid upphandling? Se Klimatkollens karta här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV