Radar

Sjukvården ska få stöd – oklart när

En sjuksköterska pysslar om en patient liggande i sin säng med nedtonad belysning. I bildens förgrund syns patientens fot.

Oppositionen kräver besked om mer pengar till sjukvården efter statsministerns uttalande om att vårdanställda inte ska sägas upp. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) säger att regionerna ska få stöd – men kan inte ge besked om hur mycket eller när.

Sveriges sjukvård är pressad och många regioner måste spara.

I tisdags uppgav statsminister Ulf Kristersson (M) att staten kommer att komma med ”extra tillskott” till regionerna. Han har lovat att tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna lägga en budget som ser till att människor inte sägs upp i den svenska sjukvården.

Han betonade samtidigt att regionerna också själva har ett ansvar att prioritera kärnverksamheten.

Acko Ankarberg Johansson (KD) säger att regeringen arbetar med frågan.

– Det är nödvändigt att regeringen stödjer regionerna så att vi kan se till att behålla den personal vi har, säger hon.

Inget besked än

Vänsterpartiet har efter statsministerns uttalande krävt att riksdagen ska enas om en extra ändringsbudget på 15 miljarder kronor till sjukvården. Det är enligt V en krisåtgärd som krävs för att sjukvården ska kunna behålla personaltätheten i inflationstider.

Socialdemokraterna har samtidigt krävt besked av statsministern och gav honom i tisdags 48 timmar på sig att återkomma. Men något besked vid riksdagens frågestund på torsdagen, som S ville ha, fick partiet inte och därför går de vidare med ett utskottsinitiativ där regeringen krävs på svar, enligt ett pressmeddelande.

– De (regionerna) behöver besked om stöd väldigt snart och det är den tidsaspekten vi arbetar efter, säger Ankarberg Johansson.

Hon kan inte säga om det kommer att ske före det att vårbudgeten läggs fram den 15 april.

Miljarder i underskott

– Tiden håller på att rinna ut. För ska uppsägningar och varsel kunna undvikas, då behöver regionerna få besked nu, säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) beräknar regionernas underskott i år till 24 miljarder kronor. Men hur många anställda inom sjukvården som riskerar att sägas upp kan SKR inte redovisa.

SKR har heller ingen beräkning om hur mycket pengar regionerna behöver för att lagda varsel inte ska behöva bli uppsägningar.

Lagda varsel i vården


De största kända varslen hittills är Region Sörmland, som varslade 700 anställda i september, och Region Värmland, som varslade 750 anställda i december.

Även Region Östergötland har flaggat för att personal inom kort kan komma att varslas. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har ett sparkrav på 1,7 miljarder kronor, motsvarande 2 000 anställda, men där har sjukhusdirektören tidigare uteslutit varsel.

Källa: TT