Radar

Klimat viktigaste EU-frågan om tjänstemännen får bestämma

En man i orange varselkläder betraktar en annan man som undersöker en Volvo halvt under vatten.

Varannan tjänsteman anser att klimat och miljö är den viktigaste frågan inför EU-valet i juni, och sju av tio anser att Sverige ska gå före andra länder när det gäller att motarbeta klimatförändringarna. Det visar en opinionsundersökning som Novus gjort åt TCO.

– Tjänstemännen skickar en tydlig signal till Sveriges politiker om att prioritera klimatet i det kommande EU-valet. Klimatet är inte bara den enskilt viktigaste sakfrågan, tjänstemännen vill också att Sverige sticker ut hakan och tar på sig ledartröjan i det fortsatta klimatarbetet, säger Therese Svanström, ordförande för Tjänstemännens centralorganisation (TCO) i ett pressmeddelande.

Varannan tjänsteman tycker alltså att klimat och miljö är den viktigaste frågan i EU-valet. På andra plats bland de som svarat på opinionsundersökningen kommer försvars- och säkerhetspolitik och därefter asyl- och invandringsfrågor.

Landets Fria har tidigare rapporterat om att tre av tio tjänstemän redan har påverkats av klimatförändringar i sin yrkesutövning.