Radar

Miljöpartiet blir tredje största parti i EU-valet

Glädjescen från Miljöpartiets EU-valvaka.

Miljöpartiet bli tredje största svenska parti i EU-valet strax före Sverigedemokraterna som har backat. Vänsterpartiet är det parti som går fram mest. Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har klarat spärren enligt Valmyndighetens siffror klockan 23.00.

Miljöpartiet får 13,7 procent när 5 000 valdistrikt är räknade och tusen distrikt återstår. Det är en ökning med 2,2 procentenheter sedan förra valet. Därmed blir det MP som kniper tredjeplatsen efter Socialdemokraterna (S) som blir störst med 25 procent, följt av Moderaterna med 17,4 procent.

– Jag är så fruktansvärt stolt över vårt parti, säger Amanda Lind, MP:s ena språkrör till SVT i tidigare under kvällen, i samband med att SVT:s vallokalsundersökning släpptes klockan 21.00

– Vi har känt en medvind under kampanjen och ett intresse för grön politik, fortsätter hon. 

EU:s gröna partigruppen ser ut att backa

På frågan hur MP påverkas av att deras partigrupp i EU-parlamentet ser ut att backa svarar Pär Holmgren, ledamot i EU-parlamentet, att han tror att Gruppen de Gröna ska kunna samarbeta med mittengrupperna. Men väljer exempelvis kristdemokratisa högergruppen EPP – som ser ut att bli störst –att välja att förhandla med de mer extrema högergrupperna varnar Pär Holmgren för att det finns risk för den gröna politiken.

– Vi måste höja ambitionerna så att vi hamnar i linje med vetenskapen för att nå Parisavtalet, säger han till SVT.

SD backar, V starkt framåt

Sverigedemokraterna (SD) backar med 1,9 procentenheter, vilket är första gången som partiet backar i ett val. Vänsterpartiet går framåt med 4,3 procentenheter och får 11,1 procent, vilket gör partiet till det svenska parti som har gått fram mest i EU-valet:

– Det här överträffar alla våra förväntningar, vi har fått två mandat med råge. Vi är det svenska parti som ökar mest i det här valet, säger Jonas Sjöstedt till SVT strax efter att resultatet stod klart.

De tre partierna Liberalerna (L), Kristdemokraterna (KD) och Centern (C) som alla hade legat nära fyraprocentsspärren ser alla ut att klara sig. L hamnar precis över med 4,3 procent, KD får 5,7 procent och C får 7,2 procent i vallokalsundersökningen. Det är ett tapp för C med 3,6 procent men högre än vad flera opinionsundersökningar har pekat på.

Le Pen segrar stort i Frankrike

På andra platser i EU ser bland annat Marine Le Pens partii, Nationell samling, ut att bli största parti med 32, 4 procent enligt en fransk vallokalsundersökning. Partiet kan dessutom bli det enskilt största partiet i EU-parlamentet. Frankrikes president Emmanuel Macron har upplöst parlamentet och har utlyst till nyval.

Samtidigt ser inte ytterhögern ut att göra att göra lika stora framsteg som opinionsundersökningar under våren har pekat på – även om mycket är osäkert ännu.

Den nederländske statsvetaren Cas Mudde skriver på X, tidigare Twitter, att ytterhögern ser ut att ”underprestera” och nämner förutom Sverige, också Belgien, Tjeckien, Danmark, Finland, Tyskland, Ungern, Polen och Rumänien. ”Visst, ytterhögern vinner med rekordmånga nya platser, men det är ingen stor helhetsseger.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV