Radar

Elever ska få större tillgång till fysiska läroböcker

Elev sitter i skolbänk i ett klassrum med läroböcker framför sig.

Elever ska från den 1 juli få större tillgång till fysiska läroböcker i skolan. Det meddelar regeringen på måndagen. Syftet är att vända kunskapsresultaten i skolan genom att ”gå tillbaka till grunderna”. 

Regeringen förtydligar genom förordningsändringar att elever ska ha tillgång fysiska läroböcker. Det ska inte heller kunna gå att tolka skollagen som att elevernas rätt till läromedel kan tillgodoses endast genom digitala läromedel eller genom att de hänvisas till information på nätet. På så sätt ska svenska elevers kunskapsresultat och läsning stärkas. 

– Att ha tillgång till fysiska böcker i undervisningen borde vara en självklarhet för alla elever, men tyvärr är det inte alltid så i dag. Det här är viktiga åtgärder och ytterligare ett steg i vår stora satsning för att stärka läskunnigheten bland Sveriges elever, säger skolminister Lotta Edholm i ett pressmeddelande

Skolminister Lotta Edholm vill stärka läskunnigheten hos svenska skolbarn bland annat genom fysiska läroböcker. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Från och med den 1 juli ska eleverna ha större tillgång till läroböcker i undervisningen, och samtidigt förtydligas det att en rektor har ansvar för att eleverna får ”strukturerad undervisning under lärares ledning”. Dessutom ska statsbidrag för inköp av vissa läromedel enbart gälla för läroböcker och lärarhandledningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV