Radar

Aktivister startar ”myndighet” för att visa på blinda fläckar i klimatarbetet

Aktivister med kontorsbord och stolar utanför Folkhälsomyndigheten håller upp ett plakat med texten Climat crises=Health crises

Aktivister från klimatrörelsen Extinction rebellion har under måndagsförmiddagen placerat ut ett kontor utanför portarna till Folkhälsomyndigheten i Solna. I brist på respons på klimatkrisen har de startat den alternativa ”myndigheten” Folkhälsoverket.

 Landets myndigheter är centrala i den gröna omställning som klimatkrisen kräver, men som samhället inte ens påbörjat. Vårt arbete med att granska och kritisera olika myndigheters arbete kopplat till klimatförändringarna visar på systematiska problem. Genom att starta en ny myndighet vill vi visa hur ett adekvat agerande i klimatkrisens tid kan se ut på en myndighet, säger läkaren Terese Nilsson i ett pressmeddelande.

Klimatförändringarna är det största hälsohotet mot mänskligheten, slog Världshälsoorganisationen WHO fast 2021. Redan vid 1,5 graders uppvärmning blir hälsokonsekvenserna katastrofala, enligt WHO.

Den nya ”myndigheten” lovar att ta klimatkrisen på allvar, skriver Extinction rebellion, som i tidigare uppmaningar till Folkhälsomyndigheten ställt krav på att myndigheten ska kommunicera hälsohot kopplade till klimatkrisen vid olika utsläppsscenarier, samt förebygga hälsoeffekterna.

En känga till Folkhälsomyndigheten från klimataktivister i Extincion rebellion. Foto: Extinction rebellion Sverige

Läget är allvarligt, understryker psykolog Björn Paxling, och lyfter att en tjänsteman tvingades sluta på sitt myndighetsarbete efter att ha manifesterat för klimatet på sin fritid i aktionsgruppen Rebellmammorna.

 Folkhälsomyndigheten har anklagats för en utbredd tystnadskultur, något ledningen förnekar men vägrat att utreda. Med klimataktionen Folkhälsoverket avser vi att handfast visa på andra myndigheters blinda fläckar i klimatarbetet, säger Björn Paxling.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV