Radar

Bänkar som kan rädda liv

Klargul bänk nedanför ett fönster.

14 gula bänkar har placerats ut i Västerås. Förhoppningen är att de ska bli mötesplatser för samtal om psykisk ohälsa.

”Slå dig ner en stund. Ett hej räddar liv.” Det står att läsa på de 14 gula så kallade vänskapsbänkar som Västerås kommun och Region Västmanland har placerat ut på olika platser i staden.

”Vänskapsbänken är symbolen för mod och acceptans. Att tala om hur man mår. Ett samtal läker och stärker, skänker ljus och hopp. Att våga prata om psykisk ohälsa, människa till människa”, skriver kommunen.

– Med sin klara gula färg ska bänkarna fungera som landmärken, väcka en lust att mötas och vara en påminnelse om att vi ska bry oss om varandra och våga prata om psykisk ohälsa, säger Anna Maarit Lind, strateg inom folkhälsa på Västerås stad i ett pressmeddelande.

Samtal kan skydda mot självmord

Idén till bänkarna har sitt ursprung i Kanada, som sedan kommer ursprungligen från Kanada, som sedan tio år tillbaka vårdar minnet av studenten Lucas Fiorella som tog sitt liv efter en depression. Enligt Västerås stad tog sig Fiorella ofta tid att prata med klasskamrater och vänner om deras psykiska hälsa, något som enligt vittnen förebyggde självskadebeteende hos vännerna – samtidigt som ingen kände till hur dåligt han själv mådde.

– Vi vet faktiskt att ett hej kan rädda liv. Vi vet att det är väldigt viktigt att kunna prata om sitt mående och sina känslor, att det har en väldigt positiv inverkan på den psykiska hälsan hos individen själv, men det finns också en väldigt stark suididpreventiv inverkan, säger Linda Sahlström, som arbetar självmordsförebyggande på Region Västmanland till P4 Västmanland.

Hjälp mot självmordstankar

Kontakta Mind Självmordslinjen på chatt via mind.se eller på telefon: 90101

Har någon i din närhet självmordstankar, läs om hur du hjälper här.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV