Radar

Tyska AfD utesluts ur högernationalistisk grupp i EU-parlamentet

Man står vid hiss.

Det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland uteslöts på torsdagen ur partigruppen ID i EU-parlamentet. Samtidigt har gröna politiker varnat för att högerextrema partier utgör en ”allvarlig risk” mot EU, rapporterar Euronews.

Alternativ för Tysklands (AfD) nio ledamöter i EU-parlamentet uteslöts med ”omedelbar verkan” på torsdagen. Partigrupppens splittring sker på grund att andra partier i ID vill distansera sig från Maximilian Krah, AfD:s toppnamn inför EU-valet i juni.

”ID-gruppen vill inte längre sammankopplas med incidenterna som rör Maximilian Krah, som toppar AfD-listan för de europeiska valen”, säger man i ett uttalande, enligt Euronews

Maximilian Krah har nyligen sagt till en italiensk tidning att inte alla i den nazistiska elitstyrkan SS under andra världskriget var krigsförbrytare. Detta trots att SS begick just systematiska krigsbrott samt beskrivs som den viktigaste aktören under Förintelsen. Maximilian Krah har i veckan tvingats sluta bedriva valkampanj för AfD och han har också tvingats bort från partitoppen efter intern kritik, rapporterar Euronews.

Beskrivs som Putins ”förlängda arm”

Maximilian Krah har nyligen varit inblandad i en skandal när hans kontor i EU-parlamentet genomsöktes av polis efter att hans assistent gripits, misstänkt för att ha spionerat för Kinas räkning. Enligt tysk media har Maximilian Krah haft kopplingar till både Kina och Ryssland, och enligt DW utreds han också för sådana kopplingar. Och så sent som i förra veckan beslutade en tysk domstol att den tyska säkerhetstjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) får fortsätta övervaka AfD som ett potentiellt extremistparti. 

Den tyska EU-parlamentsledamoten Terry Reintke beskrev AfD på torsdagen som Putins ”förlängda arm i EU” och att partier som AfD utgör en allvarlig risk för EU.

– Vi är väldigt tydliga med att de högerextrema inte bara vill förstöra Europeiska unionen utan vår demokrati. Det är därför vi inte kommer att bygga majoriteter tillsammans med dem och också kommer att försöka göra allt vi kan för att få en så svag högerextrem närvaro som möjligt i det nästa Europaparlamentet, sade Terry Reintke till reportrar i Bryssel på torsdagen, rapporterar Euronews.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV