Intro

Krishantering med rollspel och fars

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

”Grattis” alla kvinnor på kvinnodagen. En dag som brukar strösslas med nyheter om myrsteg i rätt riktning: Ett långsamt minskande lönegap. Män tar lite mer ansvar hemma. Men i år går utvecklingen istället bakåt eller står still, både när det gäller jämställda löner och föräldraledighet för pappor.

Mera mörker bjuder vi på i veckans klimatnyheter: Bara 13 av 290 kommuner är på rätt kurs mot Parisavtalets mål, visar nya koldioxidbudgetar framtagna av Klimatkollen.

Och Sverige brister i hänsyn till samer i klimatomställningen, tycker FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som ger bakläxa.

Kanske kan ett nytt forskningsprojekt bidra till en mer rättvis övergång från fossilsamhället?

”Vi ska ta fram förslag och resultat som kan påverka framtida politik och säkerställa en rättvis omställning till förnybar energi för landsbygdssamhällen. Detta innebär att inkludera landsbygdens röst i utformningen av politik som grundas på deras verkliga erfarenheter och behov”, säger Solène Prince, universitetslektor i turismvetenskap vid Ekonomihögskolan, Linnéuniversitetet som leder projektet.

Vi skriver även om rollspel som ett sätt att hantera ungas klimatångest och förbereda dem för kris. Men är det verkligen ungas ansvar att hantera klimatkrisen? Kan det inte bli så att spelet i stället ökar oron? Landets Fria frågade psykolog Kata Nylén som är en av spelets skapare.

Och så har Valdemar Möller talat med artisten Stefan Sundström och regissören Helena Röhr om deras nya föreställning I ett hus vid tidens slut, en ”apokalyptisk fars” om att fly klimatkrisen genom att renovera kök eller drömma om paradisöar.

Trevlig helg!
Hanna Westerlund, chefredaktör

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV