Det är midsommar igen och Sverige grönskar. Att grönska och natur kan hjälpa välmåendet, och skänker svalka vid värmeböljor, är känt. Men grönska i vårt absoluta närområde har också andra positiva effekter: Det ger ett skydd mot depression visar en ny studie vid Stockholms universitet.
– Vi såg att risken för antidepressiva läkemedelsuttag minskar med upp till cirka 20 procent ju mer grönska man har precis runt hemmet, säger Cecilia Stenfors som har lett forskningsstudien.
Även pollinerande insekter trivs bäst med mycket grönska omkring sig. De vägrenar som bara klipps en gång på sensommaren, och de som är lite bredare, är en bättre miljö för pollinatörerna. Men mängden trafik spelar också roll.
– Vi rekommenderar att beslutsfattare prioriterar bevarandeinsatser för vägrenar längs lågtrafikerade vägar eller vägrenar som är tillräckligt breda för att buffra trafikens negativa effekter, säger Svenja Horstmann vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som har lett studien.
Utifrån samma perspektiv var det en seger i måndags när EU:s miljöministrar röstade för unionens naturrestaureringslag som innebär att minst 20 procent av EU:s land- och havsområden ska restaureras till år 2030. Mer gröna och blå miljöer med andra ord. Men Sverige var ett av sex länder som röstade emot lagen.
– Svenska regeringens fulspel att hindra en lag om att restaurera natur som EU redan kommit överens stoppades äntligen i dag, säger Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace.
I veckans nummer av Landets Fria kan du också läsa om att fimpar är det vanligaste skräpet på fjällen, att pappor tar ut lite mer föräldraledighet och att den historiska klimatdomen i Europadomstolen avvisas av Schweiz.
Dessutom: Astrid Pleijel Blomstrand om vikten av ett stark artskydd och Gurgîn Bakircioglu som vill att förkortad arbetstid blir valfråga 2026.
Nästa vecka har vi uppehåll men är tillbaka med ett nytt nummer igen i början av juli.
Trevlig läsning!
Bella Frank, tf chefredaktör Landets Fria Tidning