Intro

Heliga fröer och hampaprotein

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

”Vi är vad vi äter och även vårt medvetande formas efter det”. Så sa den indiska aktivisten och författaren Vandana Shiva under sitt senaste besök i Järna. Hon för en lång kamp mot storföretag och agroindustriellt jordbruk, för det småskaliga, ekologiska, där fröer är heliga och genetisk modifiering av växter är brist på respekt för livet.

Shivas föredrag hade maten i fokus, men hur hon ser på dagens food-tech-industri, där forskare processar växtprotein för att skapa köttersättning kan jag bara gissa. För den som saknat tuggmotstånd på sin vegetariska tallrik, och inte avskräcks av så kallad processad mat finns hursomhelst spännande ny forskning om hampaprotein att sätta tänderna i här.

I veckans nummer kan du även läsa om Sveriges första medborgarråd för klimatet, som nu kör igång. Om att svenska e-handelssajter marknadsför förbjudna insektsgifter som miljövänliga och ofarliga, och om att hundratals fågelarter har krympt under de senaste decennierna.

Trevlig helg!
Hanna Westerlund, chefredaktör