Intro

Falsk matematik för att slippa ställa om

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

Brukar du tänka att inköp av ekologiska kläder och nitisk sopsortering kompenserar för den där flygturen, som ändå är så väldigt mycket kortare än grannens? Eller att dina handlingar som individ är betydelselösa i jämförelse med vad Kina släpper ut? Då behöver du granska dina räkenskaper, anser författarna till Ursäkta mig! Argument som driver och bromsar klimatomställning. Insikterna från deras forskning, som skildras i den populärvetenskapliga boken, är dock inte bara obekväma sanningar:

”Det handlar om att kunna se sig själv i spegeln och vara ärlig med sig själv. Att leva ett liv som man kan stå för”, säger Nina Wormbs, professor i teknikhistoria.

Tillsammans med retorikern Maria Wolrath Söderberg utforskar hon i boken varför omställningen går så långsamt, trots att de flesta faktiskt vill se förändring.

Ett exempel ser vi i en ny opinionsundersökning, där klimat och miljö visar sig vara väljarnas överlägset viktigaste frågor inför EU-valet i juni. Naturskyddsföreningen har undersökt vilka partier som ställer sig bakom de politiska förslag som en skarp politik på området kräver.

Ett exempel på hur EU kan verka för en bättre miljö är den omdiskuterade nya lagen om företags ansvar för att förhindra att de påverkar miljön och mänskliga rättigheter negativt. Men varför är organisationer som WWF kritiska?

I veckans nummer skriver vi även om att svenska företag ska få testa arbetstidsförkortning, i en ny forskningsstudie. Och så tipsar Valdemar Möller om vad våren har att erbjuda i kulturväg.

Trevlig läsning!
Hanna Westerlund, chefredaktör


PS. Från och med nästa vecka går jag på föräldraledighet och lämnar med varm hand över redaktörsskapet till Bella Frank.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV