GMO – nä, jag vill att min mat ska vara naturlig! Tanken låter rimlig, och EU:s definition av GMO, som skrevs på 1990-talet är just ”organismer vars genetiska material är ändrat på ett sätt som inte sker naturligt”. Samtidigt har växter förädlats och djur avlats i tusentals år, med resultat som till exempel ”monstertjuren” belgian blue, det extremt muskulösa djuret som vanligtvis måste födas via kejsarsnitt. Eftersom inseminationsavel på kor med en viss genmutation räknas som naturligt är det inte fråga om GMO. Medan exempelvis en potatis som gjorts resistent mot bladmögel med hjälp av gensaxen Crispr är GMO, och inte får odlas kommersiellt idag.
Regelverket inom EU är nämligen väldigt strängt mot genredigerade grödor. Men det kan det bli ändring på, efter att unionens utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet har röstat för att undanta vissa genetiskt modifierade grödor från unionens GMO-lagstiftning. Förespråkarna menar att det kan leda till ett hållbarare jordbruk medan motståndarna talar om oacceptabla risker för miljö och hälsa.
Vi skriver även om att de fem största bankerna i Sverige orsakar utsläpp på uppåt 100 miljoner ton växthusgaser varje år, enligt en ny rapport från Fair finance guide och Naturskyddsföreningen. Det är dubbelt så mycket som hela landets utsläpp. Variationen mellan bankerna är dock stor. Vill du veta hur din bank står sig, och vilka är alternativen till banker som göder fossilindustrin? Svaren hittar du här.
I veckans nummer får du även veta hur gula bänkar kan rädda liv i Västerås, hur arbetskulturen påverkas av att människor jobbar hemma, och så bjuder Valdemar Möller på recept för den som vill koka ihop egen fågelmat.
Trevlig läsning!
Hanna Westerlund, chefredaktör