Intro

Hur hållbar är maten du äter?

Bella Frank.

Södertälje kommuns arbete för hållbarhet har pågått länge. Redan i början av 2000-talet togs ett politiskt beslut om att kommunen ska ta ansvar för livsmedelsinköpens miljöpåverkan. I år har Södertälje gått betydligt längre och tagit reda på hur hållbar deras mat är ur sammanlagt 21 olika perspektiv med hjälp av företaget Consupedia. 

– Vi vi vill ha ett kvitto på att vi gör rätt, säger Södertälje kommuns kostchef Sara Seing till Landets Fria

I veckans nummer kan du också läsa om vilka kommuner som är bäst på att ordna blommande vägrenar till våra pollinerande insekter. 

– Framgångsfaktorerna för kommunerna i topp är att de tagit fram politiskt förankrade strategier för att gynna vilda pollinatörer. Blommande vägkanter är inte bara vackra, de är viktiga för vår hotade biologiska mångfald, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Landets Fria har tidigare rapporterat om hur klimatförändringar gör att insekter som kräver varmare väder nu kan börja etablera sig i delar av landet. Även den fruktade sydostasiatiska sammetsgetingen kan nå Sverige – i dagsläget har den etablerat sig i Frankrike och i vissa delar av Tyskland.

– På egen hand expanderar sammetsgetingen ungefär 6-8 mil per år. Det är i södra Sverige som den av klimatmässiga skäl kan få en konkret etablering i dag. Men vi ser att klimatförändringar går så fort att toleransen flyttar sig snabbt norrut, säger Niklas Johansson på SLU Artdatabanken.

Dessutom: Nya krönikören Bilan Osman om hur hon som femåring blev antifascist när hon för första gången stötte på rasistiska skinnskallar och Valdemar Möller kommenterar att Socialdemokraterna vill lösa problemen med fattigdom och gängvåld genom att riva bostäderna i utsatta områden.

Detta och mycket mer hittar du på vår hemsida. Trevlig läsning!

Bella Frank, tf chefredaktör Landets Fria Tidning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV