Hälsa är en klassfråga. Låg utbildning och låg inkomst är riskfaktorer för sjukdom och för tidig död, och klyftorna ökar i Sverige. Det här är inga nyheter. Inte heller att det finns en form av ”friskvård” som inte kostar något, med en rad positiva hälsoeffekter, nämligen att tillbringa tid i naturen. Men visste du att en skogspromenad någon gång i veckan har större betydelse för hälsan för den som tjänar lite än för höginkomsttagare? En ny studie visar just detta.
”Vinsterna i välmående från att vistas i naturen minst en gång i veckan under året motsvarar en löneökning på 1000 euro om året” (omkring 11 000 kronor), säger studiens huvudförfattare Leoni Fian.
Samtidigt gör regeringen naturen mer svårtillgänglig, genom att skära ytterligare i budgeten till länsstyrelserna. Vandringsleder, utedass och grillplatser i naturreservat och nationalparker riskerar därmed att förfalla. Något som Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet tror kommer att drabba resurssvaga barn extra hårt, eftersom skolklasser inte kommer ut i naturen lika mycket som tidigare.
I veckans nummer kan du även läsa om att AI kan effektivisera uppgifter inom offentlig sektor, men riskerar samtidigt att undergräva demokratiska principer:
”Av vem ska man utkräva ansvar för ett beslut som ingen riktigt förstår?”, frågar Vanja Carlsson som har granskat användningen av AI inom Arbetsförmedlingen.
Vi skriver även om ett samarbete som minskar matsvinnet i en ICA-butik på ett enkelt sätt: Frukt och grönt som inte går att sälja skänks helt enkelt bort till en lokal förskola.
Och så kommer ett tips till dig som har tröttnat på att behöva förklara ditt hållbarhetsengagemang för klimatförnekare på Tinder: En ny dejtingapp matchar singlar som skänkt pengar till samma välgörande ändamål, däribland Omställningsnätverket. Läs intervjun med en av grundarna här.
Trevlig helg!
Hanna Westerlund, chefredaktör Landets Fria Tidning