Radar

Kalhuggning ökar risken för stora översvämningar

Efter att en skog huggs ner tar det decennier innan den nyplanterade skogen får samma betydelse för vattenhanteringen i området, visar en ny studie.

Risken för stora översvämningar blir upp till tio gånger vanligare i områden som har kalavverkats, visar en ny kanadensisk studie.

Kalhuggning av skog ökar kraftigt risken för översvämningar, visar en studie från University of British Columbia i Vancouver. Färre träd i ett område ger färre rötter som suger upp vatten och håller jorden på plats. Dessutom ökar avverkningen mängden snö på marken, och får den att smälta snabbare, något som i sin tur skapar större översvämningar.

Forskarna kunde visa att risken för översvämning ökade med i genomsnitt 84 procent i ett avrinningsområde där 39 procent av träden hade avverkats.

När det gäller större översvämningar var påverkan ännu större. Översvämningar som är så stora att de i normalfallet sker vart tjugonde år blev fyra gånger så vanliga efter kalavverkning, och översvämningar som vanligtvis sker vart hundrade år blev tio gånger så vanliga.

Det tar flera decennier innan återplanterad skog fått samma betydelse för vattenhanteringen som den avverkade skogen, säger Younes Alila, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande från universitetet. Han fortsätter:

– Vi hoppas att de här insikterna bidrar till att vi kan förvalta våra skogar bättre, för att minska potentiella risker för samhället och miljön. Vägen framåt är att på ett hållbart sätt minska kalhuggning, och framför allt överväga ekosystem-vänliga alternativa avverkningsmetoder, som gallring och plockhuggning.

Läs även: 

Jon vill visa skogen bortom alla träd

Han tar strid för skogen

Borgholm ställer om till hyggesfritt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV