Glöd · Ledare

Källkritik är viktigt inte bara i Ryssland

Krigets första offer är sanningen, skrev jag när Rysslands krig mot Ukraina precis hade brutit ut. Det har sedan dess visat sig vara alltför sant. Framförallt i Rysslands propaganda givetvis, Putins lögner om det han kallar för “den militära specialoperationen” – den ena värre än den andra – är lätta att skratta åt för oss, men det obehagliga är att väldigt många människor tror honom.

Situationen i Ryssland är förstås inte alls jämförbar med den i Sverige, men vi kan också behöva vara källkritiska.. Det är ofta svårt att veta vad som egentligen pågår i ett krig, samtidigt har de stora medierna en press på sig att de ska förse folk med ny information hela tiden. Både SVT och DN har till exempel alltsedan krigets början en liveuppdatering där de pumpar ut information under dygnets alla timmar, det mesta av det som skrivs är bra och viktigt, men risken finns att det ibland också sprids felaktig information. 

Ett exempel är den nyhet som först dök upp hos TV4 i onsdags. Rubriken löd “Kärnvapenbestyckade ryska plan kränkte svenskt luftrum”. Det handlade om de ryska plan som flög in en liten bit över svenskt territorium den 2 mars. Enligt “källor” till TV4 så var dessa flygplan bestyckade med kärnvapen – en ganska uppseendeväckande nyhet. Även SVT var snabba med att återrapportera nyheten, de skrev visserligen “uppgifter” i rubriken och citerade Försvarsmakten som inte ville bekräfta uppgifterna och som sa att det inte fanns någon anledning till oro, men en gissning är att ganska många ändå kände just oro när de såg eller läste inslaget.

Igår publicerade SVT en nyhet där uppgifterna om kärnvapen plötsligt ifrågasattes, bland annat av en expert vid FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut). ”Min bedömning av bilderna är att planen ser helt obeväpnade ut”, sa han. Även försvarsdebattören Johan Wiktorin ifrågasatte uppgifterna och sa att ”hur man flög och manövrerade talar emot ett uppträdande som man borde ha med sådan last”.

Daniel Olsson, ställföreträdande chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), ville inte kommentera de direkta uppgifterna men sa så här: ”Rent generellt är det viktigt att vara medveten om att uppgifter om kärnvapen kan användas som psykologisk påverkan. Det är ett sätt att markera och att skrämmas när man kommer med uppgifter om kärnvapen. Väldigt viktigt att vara medveten om det och vara mycket källkritisk.”

Det är bra att SVT lyfter fram att alla experterna inte tror på uppgifterna om det verkligen skulle vara kärnvapen. Men kanske hade man kunnat vänta med att publicera nyheten tills man hade pratat med andra istället för att skrämma upp folk i onödan? Den “källa” som TV4 refererar till skulle också mycket väl kunna vara en del i en eventuell rysk påverkansoperation. 

TV4 har dock fortsatt hänga sig kvar vid idén om att det måste vara kärnvapen. Igår hade de ett nytt inslag, denna gång med den pensionerade stridspiloten och flygexperten Leif Åström. Rubriken den här gången lyder ”Flygexpert: Därför är det troligt att ryska planen bar kärnvapen”. Men lyssnar man ordentligt på inslaget så hör man att reportern säger att ”Åström utesluter inte att det skulle kunna vara kärnvapen eller åtminstone en replika”. Det är med andra ord ganska långt från att säga att det faktiskt var kärnvapen.

Åström menar också att det inte spelar någon roll om det faktiskt var kärnvapen eller ej eftersom signalvärdet blir detsamma. Han har en poäng i att avsikten från ryskt håll med all sannolikhet var att skrämmas, oavsett om det faktiskt var kärnvapen eller bara något som skulle kunna uppfattas som det, inte att faktiskt fyra av vapnen. Men det är ändå en ganska stor skillnad mellan att faktiskt flyga in med riktiga kärnvapen och med något som ser ut att vara det. Om det var riktiga kärnvapen så hade Ryssland också tagit en ganska stor risk, de svenska piloterna som sattes in för att mota bort planen hade kunnat drabbas av panik och skjutit ner planen, något som hade kunnat få katastrofala följder.

Om syftet från Rysslands sida var att skrämmas så får man säga att de lyckades ganska väl med det, och som Daniel Olsson påpekar är det en del av den ryska påverkansstrategin och det är just därför det blir så allvarligt när TV4 rapporterar om det som om det vore en bekräftad sanning. Det här riskerar också att spä på den allmänna krigsfeber som för närvarande råder i Sverige. Just nu pratar nästan alla om att vi måste satsa mer på försvaret och att vi antagligen måste gå med i Nato. Att i det läget prata om att ryska plan har kränkt svenskt territorium med kärnvapen – utan att vara helt på den säkra sidan – kommer knappast att minska krigshetsen. 

I dag är det den 1 april, en dag då det är bra att vara extra skeptisk till allt man läser. Men det är inte bara den 1 april som vi ska vara källkritiska, att hela tiden ifrågasätta det man läser och gärna vända sig till flera olika källor är viktigt under årets alla dagar. Inte minst när det råder krig.

Källkritik.

Krigshets.