Glöd · Ledare

Det som händer i Afrika stannar i Afrika

Äntligen är ett vaccin på gång! Ett vaccin som kan rädda massor av liv och som kanske kan få ett stopp på en epidemi som drabbar hundratals miljoner människor.

Jag talar givetvis om vaccinet mot malaria som forskare i Oxford håller på att utveckla och som kan vara färdigt om tre år, om de sista testerna går bra. Men om du för ett ögonblick trodde att jag syftade på coronavaccinet är det inte konstigt, malariavaccinet har ju nämligen inte alls fått samma uppmärksamhet – trots att tio gånger fler personer beräknas dö i malaria i år än av covid-19. Den enkla, och sorgliga, förklaringen till detta är att 90 procent av dem som dör i malaria bor i Afrika och vad som sker i Afrika bryr sig den så kallade västvärlden ganska sällan om. I somras skedde för övrigt också något oerhört stort, då konstaterade WHO att polio, som också har skördat massor av liv, var utrotat i Afrika. Det här skrevs visserligen om i en del medier, men har du missat det är det inte heller så konstigt eftersom det drunknade i den massiva coronarapporteringen.

När jag utbildade mig till journalist fick jag lära mig att ett händelse har ett mycket högre nyhetsvärde om den sker nära de människor som ska ta del av den, både rent geografiskt men också kulturellt. Tyvärr är det fortfarande den bilden som är den gängse på svenska nyhetsredaktioner, och det är bland annat därför som media under hösten har svämmat över med rapportering från USA-valet (men också givetvis för att USA är ett av de mäktigaste länderna i världen) medan jag knappt kan påminna mig att jag har läst någonting om valen som hölls i Burundi, Malawi och Tanzania (för att bara ta några av de afrikanska länder som också hade presidentval förra året).

Det är också ganska talande att det har tagit ungefär ett århundrade innan man har hittat ett effektivt vaccin mot malaria (de tidigare vaccin som har funnits har bara haft ett trettioprocentigt skydd). Vaccinen mot covid-19 har som bekant tagits fram på mindre än ett år. Det har visserligen skett enorma framsteg inom vaccinationsforskningen de senaste åren, vilket gör att det går mycket snabbare nu. Men det är också troligtvis mer lukrativt för de stora läkemedelsföretagen att satsa på forskning på vaccin mot sjukdomar som även drabbar rika länder och inte i huvudsak fattiga.

Samtidigt som skillnaderna är slående så är det förstås ändå fantastiskt att vi lyckats få fram effektiva vaccin mot covid-19 på så kort tid. Det visar vilka otroliga saker som är möjliga när världens länder går ihop och samarbetar. Vad sägs om att vi som nästa stora projekt ser till att utrota fattigdomen och stoppa klimatförändringarna?

Vänta … vad sa du? ”Drabbar främst fattiga länder.” Okej, vi skjuter på det några år då.

Vaccin mot dödliga sjukdomar.

Det skulle behövas vaccin mot dumhet och egoism också.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV