Radar

Genombrott i kampen mot malaria

Tio gånger fler kommer dö Malaria av malaria i år än av covid-19.

Efter ett århundrade av forskning har ett vaccinteam i Oxford fått ett genombrott i kampen mot malaria. Ett vaccin mot sjukdomen kan komma ut på marknaden redan år 2024 – om de sista testerna går bra.

Professor Adrian Hill på brittiska Jenner Institute i Oxford meddelar att de under 2021 ska testa ett vaccin mot malaria efter att tidiga tester gett lovande resultat.

– Fler kommer att dö av malaria i år än av covid-19. Då pratar vi inte om dubbelt så många fler utan om tio gånger så många fler, säger Hill till The Times i en intervju.

219 miljoner människor smittades under 2017 av malaria, enligt siffror från Världshälsoorganisationen (WHO). 435 000 personer dog av sjukdomen, de flesta av dem barn. Mer än 90 procent av de som drabbas bor i Afrika. Hill beskriver det som en nödsituation för folkhälsan.

Vaccin kan finnas om tre år

De vaccin som finns på marknaden har hittills endast gett ett trettioprocentigt skydd. Om de sista testerna nästa år på 4800 barn i Burkina Faso, Mali, Kenya och Tanzania visar de resultat forskarna önskar är det ett stort genombrott. Ett vaccin kan då vara ute på marknaden redan om tre år.

– Det kommer vara tillgängligt i väldigt stora kvantiteter och det kommer säljas till ett väldigt lågt pris, säger Hill till The Times.

Malaria sprids av myggor av släktet Anopheles och orsakas av en parasit. Myggorna trivs allra bäst i låglänta, varma och fuktiga områden. Tillsammans med nät och insektsmedel hoppas forskarna att vaccinet leder till att antalet barn som dör av sjukdomen minskar drastiskt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV