Startsida - Nyheter

Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Reko-festivalen i Floda den 30 maj har fokus på hantverk med yxa.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi ska därför framöver fokusera mer på webbaserade evenemang. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Se även våra tips i nummer 109 med saker som går att göra online.

Hela landet …

Onsdag 15 april

Webinarium: En klimatplan som håller? 
Klimatriksdagen granskar regeringens klimathandlingsplan. Ett samarrangemang med 10 andra organisationer. Medverkan från Regeringskansliet, Kimatpolitiska rådet och miljörörelsen. Moderator Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
Tid: 18.00–20.00
Mera info här
Anmälan här: via webbplattformen Hopin

Lördag 18 april

Webinarium: Hur ser en klimatsmart ekonomi ut?
Klimatriksdagen bjuder in till ett helt digitalt seminarium där de söker svar på frågor om hur en klimatsmart och hållbar ekonomi ser ut, hur vi tar oss dit och på ett sätt så inte vissa regioner, branscher och redan utsatta personer får betala priset. De kommer också prata om hur Coronakrisens omställning kan ge oss vägledning.
Tid: 12.00–13.30
Mer info och program: se länken
För anmälan:  klicka här. Max 500 personer kan delta.

Tisdag 5 maj

Webinarium: ”Lokala naturresurser – men vart hamnar pengarna?”
Webinarium med Arne Müller. Arrangeras av Lokalekonomidagarna.
Registrera dig till webbinariet genom att klicka på länken nedan så får du en bekräftelse-epost med din individuella länk till webbinariet. Arrangören brukar även livesända via facebook.com/Lokalekonomidagarna. Testa gärna verktyget för videomöten i förväg via: zoom.us/test
Tid: 15.00-16.00   
Registrering: på länken här

September–November

Distanskurs: ”Motstånd och social förändring”
Karlstad universitet. Kursen ger en inblick i teorier om olika former av motstånd, med fokus på fredligt ickevåldsmotstånd. I kursen diskuteras hur motstånd står i relation till maktrelationer och har potential till social förändring. Distanskurs dagtid på Karlstad universitet på 7,5 poäng. Grundnivå (har endast gymnasiala förkunskapskrav). Inga träffar på plats. Anmälan senast 15 april.
Tid: Pågår vecka 36–45 halvfart.
Anmälan och info:www.kau.se

Norrland

Onsdag 29 april

Öva civilkurage – Luleå
En utbildning i civilkurage där du får redskap för att agera konstruktivt i konfliktfyllda vardagssituationer och stå upp för den som blir utsatt för orättvisor genom härskartekniker, sexism, våld och rasism. Kursen innehåller praktiska övningar och  ges av två erfarna tränare från Kristna Fredsrörelsen. Arrangeras av Rättighetscentrum Norrbotten som en del av utställningen Spelar roll. Matig macka ingår. Anmälan senast 27 april.
Plats: Norrbottens museum, Storgatan 2, Luleå
Tid: 18.00–21.00
Anmälan och mer info: på länken

Svealand

Lördag 18 april

Svampodling i Dalarna
Lär dig odla matsvamp som grå ostronmussling, shiitake, reishi och chaga. Kursen går ut på att inokulera (inympa) på färska stockar som deltagarna får ta med sig hem och prova på att odla på stubbe, levande träd eller i bäddar. Det blir ett kort teoripass med uppvisning av tidigare försök därefter praktiskt arbete. Lunch, fika och de stockar som inokuleras ingår i kursen.
Plats: Humble Habitat, Brattfors 104, Garpenberg
Tid: 18 april, 9.00–16.30
Kostnad: 1 200 kr
Anmälan och info: stjärnsund.nu

Shiitake på en trädstam. Foto: Pixabay

Söndag 19 april

Fåglarna vid sjöängen – Stockholm
Följ med till Angarnssjöängen, en av Stockholms läns rikaste fågelsjöar. Över 240 fågelarter har observerats och på våren är sjöängen ett paradis för vadare som grönbena och brushane, liksom sjöängens karaktärsfågel – svarthakedoppingen. Arrangeras av Naturskyddsföreningen. Bosse Björnsäter guidar. Ta med matsäck/fika och gärna gummistövlar och kikare.
Kostnad: 100 kr (80 kr för medlem)
Tid: Samling kl 9:10 (turen är 7 km och tar cirka 4 timmar)
Plats: Samling vid info-tavlan vid Örsta (buss 665 fr Vallentuna station västra, läge B kl 8:55)
Mer info: i föreningens infoblad eller Maria Bergström 070-638 0712 mejl: maria.bergstrom@ naturskyddsforeningen.se

Söndag 26 april

Repair Café  i Bagarmossen – Stockholm
Ta med dig något som är trasigt så hjälper dig volontärer på plats att laga det, samtidigt som du lär dig hur man gör. Exempel på saker som du kan få hjälp med är: laga textilier (lappa jeans, stoppa en strumpa, sy i en knapp…), reparera trasiga leksaker, byta stickkontakt, göra enklare lödningsarbeten. Det finns verktyg på plats, men ta gärna med eventuella reservdelar och/eller material som krävs för att utföra lagningen.
Plats: Bagarmossen Folkets Hus, Lillåvägen 44
Tid: 13.00–16.00
Mer info: bagisfh.se/event

1-3 maj

Lerputs i Kloster, Dalarna
Lera börjar åter bli ett uppskattat byggmaterial. Fördelarna med lera inomhus är dess förmåga att hantera fukt samt lagra värme, vilket bidrar till ett hälsosamt och giftfritt inomhusklimat.  Under den här kursen lär sig deltagarna att blanda, planera och putsa med lerblandningar. Det blir genomgång av olika materialval och utrymmen man kan putsa på. Projektet äger rum i ett timrat torp som deltagarna kommer vara med och renovera. 
Det är en kurs för alla som har ett allmänt intresse för lerbygge, som har egna renoverings- eller byggprojekt eller som jobbar med renovering och byggande och vill lära sig mer.
Plats: Kloster i Husby socken, Dalarna
Tid: 1/5 9.00–3/5 16.30
Kostnad: 3 000 kronor (anmälan före den sista januari ger 500 kr rabatt),
inklusive mat och enkel sovplats.
Mer info: finns på Facebook
Anmälan: via formuläret här

Till 24 maj

En fröresa i Tensta, Stockholm – Tillfälligt stängt
Wild Relatives är en film om grödors och vårt biologiska kulturarvs öden i storpolitikens kölvatten. Krig, kommersiella intressen och ärvda maktbalanser har gjort fröet till en laddad beståndsdel med höga insatser. Filmaren Jumana Mannas verk har rönt stort internationell uppmärksamhet. Nu visas den på Tensta konsthall. Vi tas med från Svalbard, där tusentals grödors genbanker från hela världen sparas, till Bekaadalen, dit ett internationellt fröforskningscenter flyttat en annan genbank från krigets Syrien.Resan flätar ihop en serie löst sammanhängande berättelser med filmens huvudrollsinnehavare: fröet. 
Plats: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, Spånga
Tid: Filmen visas löpande under museets öppettider fram till 24 maj, tisdag 11–20, onsdag-fredag 11-18, lördag-söndag 12-17.
Mer info: tenstakonsthall.se
Kostnad: Gratis inträde. Frivillig entrédonation.

Läs mer: i intervjun med Jumana Manna i nummer 91

En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren.

Till 31 maj 2020

Arktis smälter – Stockholm – Tillfälligt stängt till 13 april
I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
Plats: Nordiska museet, Stockholm
Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
Info: här.

Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

Götaland

Till 19 augusti

Konstutställning: Shapeshifters – Malmö
Världen som vi känner den är på många sätt under omvandling. Vårt sätt att leva har bidragit till att växter och djur utrotas och växthuseffekten är på väg att för alltid förändra livet på jorden. Samtidigt pågår en parallell utveckling, där teknologiska framsteg möjliggör längre, bekvämare och friskare liv för många. Med avstamp i shapeshiftern, en mytologisk figur med övernaturliga förmågor att ändra form och egenskaper öppnar utställningen upp för olika föreställningar om framtiden.
Entréavgift: vuxna 40 kronor, studerande: 20 kronor, barn 0-19 år fritt inträde
Plats: Malmö konstmuseum, Malmöhusvägen 6
Tid: 10.00–17.00 (mån–sön)
Mer info: Malmö konstmuseums webbplats
Läs mer i intervjun i nummer 108 med utställningens curator Anna Johansson.

Onsdag 15 april

Gör egen tvål i Malmö
Lär dig tillverka kallrörd tvål efter ett beprövat recept med olja och hushållskemikalier. Ta gärna med elvisp eller stavmixer, glöm inte förkläde. Fika ingår. Arrangeras av Staden Malmös Hemslöjdsförening.
Plats: STPLN Stapelbäddsgatan 3 Västra hamnen, Malmö.
Tid: 18.00–21.00
Kostnad: Medlem i SMHF 75 kr, medlem i annan förening 150 kr, övriga 200 kr. Materialkostnad om 50 kr tillkommer.
Mer info och anmälan: på webbplatsen hemslojden.org.

Lär dig göra egen tvål. Foto: Morguefile

Lördagen 25 april

Kurs i knuttimring – Skephult/Borås
Lär dig sätta upp ett knuttimrat vindskydd tillsammans med Tobias Hellman från Timmergubbarna. Fika och grillkorv finns till försäljning. Arrangeras av Stallyckans gård och ryttarförening. Kursen är kostnadsfri och öppen för alla, men arrangören vill att man anmäler sig i förväg, gärna i evenemanget på Facebook (se länk nedan).
Tid: 09.00–15.00
Plats: Högshult Stallyckan, Skephult (ca 3 mil söder om Borås).
Mer info: på Facebook eller info@stallyckan-mark.se, 070-511 91 61
Länk till evenemanget på Facebook.

Söndag 26 april

Workshop: Jord och kompost, Visby
Visby. En både teoretisk och praktisk kurs där du får möjlighet att bekanta dig med myllan genom olika aspekter. Vad är en jord? Vad innebär nedbrytning och mikroliv? Vilka näringsämnen finns det och vad behöver växterna? Vilka komposteringstekniker finns det? Du lär dig också om olika odlingsmetoder och hur du kan testa din egen jord. Kursledare är Johan Nilsson, biodynamisk trädgårdsmästare från Järna.
Kostnad: 200 kr
Plats: Studiefrämjandet, Mejerigatan 1 samt Tillsammansodlingen på Vilhelmina Skogs gata
Tid: 10.00–12.00 och 13.00–16.00
Anmälan och info: Studiefrämjandets webbplats

Längre fram …

8–10 maj / Uppskjutet

Landsbygdsriksdagen i Jönköping
Landsbygdsriksdagen är flyttad till den 23–25 april 2021 meddelar Riksorganisationen Hela Sverige. Anledningen är situationen med covid-19 (corona) och det rådande förbudet mot större folksamlingar.

15-16 maj / Uppskjutet

Festival för civilsamhället i Stockholm
Festivalen är flyttad till 5–6 februari 2021. Arrangörerna meddelar att det istället kommer att hända saker på webben under den 15–16 maj.
Med syfte att stärka civilsamhället, försvara demokratin och alla människors lika värde ordnar biståndsorganisationen Forum Syd festivalen People and Power.
Mer info: här.

En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring. Foto: Lasse Fredriksson/TT

27–28 maj

Kvällskurs i timring i Luleå
En kvällskurs för dig som vill prova på knuttrimring. Kursmaterial:
Om man har yxa, motorsåg och skyddsbyxor är det bra att ta med sig till kursstart. För den som vill köpa litteratur rekommenderar vi Sven-Gunnar Håkanssons bok ”Från stock till stuga”. Inga förkunskaper krävs. Vid för få anmälningar kan kursstart bli framflyttat. Kallelse med mer information samt faktura skickas cirka två veckor innan kursstart.
Tid: 16.00–21.00 onsdag och torsdag
Plats: Studieförbundet vuxenskolan, Småbåtsgatan 1, Luleå.
Kostnad: 2 000 kr för två kvällar.
Anmälan: via hemsidan.

Lördag 30 maj

Rekofestival på Nääs
Hantverksfestival för alla som gillar hantverk, återbruk och hållbarhet. En fullspäckad dag av workshops, demonstrationer, föredrag och andra aktiviteter och ett extra fokus på yxor och vad vi kan göra med dem. Arrangeras av Slöjd & Byggnadsvård. Fri entré men parkering och vissa aktiviteter kostar.
Plats: Garveriet i Floda, Otto Salomons väg 4, Floda
Tid: 10.00–20.00
Mer info: på webbplatsen slojdochbyggnadsvard.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV