Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Konst, kultur och kunskap du kan uppleva hemma

Göteborgs filmfestivals strömningstjänst Draken Film lanserar nya bioaktuella filmer och skänker hälften av prenumerationsintäkterna till kvalitetsfilmbiografer.

När konserter, utställningar, och andra evenemang ställs in, skapas nya, digitala mötesplatser. Nu kanske också är tiden att titta på den där dokumentärfilmen du missat? LFT ger dig de bästa tipsen för en bättre coronakarantän.

Tillväxtparadigmet
Podcasten “Tillväxtparadigmet” med Hannes Anagrius gästas i avsnittet “Värde, globalisering och ojämnt utbyte” av den ekologiska ekonomen Lina Isacs och humanekologen Alf Hornborg. Det är första delen av tre om globalisering, handel och miljöorättvisa. Hur ser mainstream ekonomisk teori på värde och hur man sett på detta historiskt? Hur leder detta synsätt till att miljö och globala utbytesrelationer döljs? Varför är det problematiskt att bara prissätta naturen för att spegla dess värde? Vad är världssystemanalys?

Odlarna
Humanekologen och trädgårdsmästaren Peter Albrecht har odlat mat utan vare sig djur- eller konstgödsel i nio år. I avsnitt 83 i podcasten Odlarna berättar han om veganodling i allmänhet, och hur han och familjen själva odlar utifrån anti-speciesism på deras gård i skånska byn Vånga.

Museibesök

Från och med 18 mars kan du göra ett hemmabesök hos Världskulturmuseerna i Stockholm och Göteborg via Google Arts & Culture. Rör dig runt i utställningarna med hjälp av StreetView-funktionen, kika på över 10 000 föremål och utforska över 300 av dem i detalj.

Östasiatiska museet visar bland annat ”La Culture de Thé” digitalt, en samling med albumblad från Kina som illustrerar framställandet av centrala produkter såsom silke, te och ris. Albumet från sent 1700-tal (Qing-dynastin) visar teodling, från sådd till packning av te för export ut i världen.

Medelhavsmuseet erbjuder bland annat en vandring genom Egyptens 7000 år långa historia där du får lär känna människorna vid Nilen. I utställningen får besökaren se unika föremål och ta del av nya forskningsrön och använda den senaste 3D-tekniken för att studera museets mumier.

Etnografiska museet visar utställningen ”Betydelsen av fåglar i Oceanien” – Utforska fåglarnas betydelse i materiell kultur, samhälle och kosmologi. De har spelat, och fortsätter spela, en viktig roll i många ursprungssamhällen.

Världskulturmuseet visar bland annat masker från till exempel Nya Irland, Indonesien, Bali och Colombia, samt dryckeskärl från olika länder och kulturer i olika material.

Musik och teater

Berwaldhallen
De planerade, större orkesterkonserterna i mars och april månad ersätts av mindre konserter med kammarmusik utan publik på plats. Konserterna direktsänds eller spelas in av Sveriges Radio P2 och sänds med bild på Berwaldhallen Play. Ett inslag är till exempel Beethovens hjältesymfoni, med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av konsertmästare Malin Broman, där även världsartisten Peter Mattei gör ett gästspel med orkestersånger av Wilhelm Stenhammar och Gustav Mahler.

Kulturhuset Stadsteatern
Kulturhuset Stadsteatern har ställt in alla föreställningar och programpunkter till den 30 april, men på Kulturhuset Play kan du ta del av innehåll från hela Kulturhuset Stadsteaterns verksamhet som författarsamtal, berättelser, sång och musik. Inslagen är både repriser på sådant som varit, samt nyproducerat material. Sidan uppdateras löpande med nytt material.

Teater i Berlin
Den lovordade och framgångsrika Berlin-baserade teatern Schaubühne teatern visar varje kväll kl. 18.30 tysk tid fram till midnatt en uppsättning. De framförs på tyska men de flesta moderna produktioner är textade på engelska. Klockan 18, innan pjäsen börjar, berättar medlemmar i ensemblen om pjäsens innehåll (på tyska).

Film

Draken Film
Göteborgs filmfestivals strömningstjänst Draken Film lanserar nya bioaktuella filmer och skänker hälften av prenumerationsintäkterna till kvalitetsfilmbiografer.

Omställningsfilm 
Passa på att lära dig mer om vår tids dilemman och få inspiration till hur du kan ändra ditt liv i positiv riktning. Leva inom planetgränserna, Ett jordat liv, kortfilmen 00-tal Barn om hur våra barn i en nära framtid ställs till svars för vår ansvarslösa livsstil och There’s no tomorrow kan alla ses gratis på nätet. Även framtidsfilmen 2040 finns på SVT Play året ut.

Film for Action 
Hemsidan Film for Action tipsar om de 100 bästa dokumentärfilmerna vi kan se för att förändra världen. Urvalet är en lista av dokumentärfilmer som gjorts de senaste 13 åren, som anses inspirera till positiv förändring. De filmer som valts ut kan antingen ses gratis eller hyras online.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV