Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Reko-festivalen i Floda den 30 maj har fokus på hantverk med yxa.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Se även våra tips i detta numret med saker som går att göra online.

Lördag 28 mars – Nu online

Nätverksträff för omställare i Sundsvall
Med anledning av corona-läget körs evenemanget on-line via mötesverktyget Zoom. Träffen slås också ihop med den öppna föreläsningen för omställningsintresserade med Omställningsnätverkets ordförande David Bennet. Detta är en träff för  omställare i Mellannorrland – redan aktiva eller nyfikna – för att utbyta tankar och erfarenheter, lära mer och inspirera varandra.
Plats: Anmäl deltagande till sundsvall@nbv.se för inloggningsuppgifter.
Tid: 09.00–14.00. För detaljerat program se eventet på Facebook.
Mer info: Lena Ericsson, Omställning Njurunda, 073-2742609

Svealand

Söndag 5 april

Filmfrukost med temat Skogen, Stockholm
Visning av regissören Mattias Olssons/Campfire stories nya dokumentär A Tale from the Woods med efterföljande samtal: ”Trots skogsbolagens försök att utmåla sig som miljökämpar känns det lika sorgset i själen vid anblicken av ett kalhygge. Kan man verkligen hugga ner en hel skog och ändå slänga sig med ord som ’miljöhänsyn’?” 
Kostnad: Filmfrukost (bio+frukost, begränsat antal) 210 kr, Filmfika (bio+kaffe/te & småkaka) 160 kr
Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3, Stockholm
Tid: 10.30–12.30
Mer info och biljetter: www.biorio.se

Shiitake på en trädstam
Shiitake på en trädstam. Foto: Pixabay

Lördag 18 april

Svampodling i Dalarna
Lär dig odla matsvamp som grå ostronmussling, shiitake, reishi och chaga. Kursen går ut på att inokulera (inympa) på färska stockar som deltagarna får ta med sig hem och prova på att odla på stubbe, levande träd eller i bäddar. Det blir ett kort teoripass med uppvisning av tidigare försök därefter praktiskt arbete. Lunch, fika och de stockar som inokuleras ingår i kursen.
Plats: Humble Habitat, Brattfors 104, Garpenberg
Tid: 18 april, 9.00–16.30
Kostnad: 1 200 kr
Anmälan och info: stjärnsund.nu

Till 24 maj

En fröresa i Tensta, Stockholm
Wild Relatives är en film om grödors och vårt biologiska kulturarvs öden i storpolitikens kölvatten. Krig, kommersiella intressen och ärvda maktbalanser har gjort fröet till en laddad beståndsdel med höga insatser. Filmaren Jumana Mannas verk har rönt stort internationell uppmärksamhet. Nu visas den på Tensta konsthall. Vi tas med från Svalbard, där tusentals grödors genbanker från hela världen sparas, till Bekaadalen, dit ett internationellt fröforskningscenter flyttat en annan genbank från krigets Syrien.Resan flätar ihop en serie löst sammanhängande berättelser med filmens huvudrollsinnehavare: fröet. 
Plats: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, Spånga
Tid: Filmen visas löpande under museets öppettider fram till 24 maj, tisdag 11–20, onsdag-fredag 11-18, lördag-söndag 12-17.
Mer info: tenstakonsthall.se
Kostnad: Gratis inträde. Frivillig entrédonation.

Läs mer: i intervjun med Jumana Manna i nummer 91

En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren
En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren.

Till 31 maj 2020

Arktis smälter – Stockholm
I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
Plats: Nordiska museet, Stockholm
Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
Info: här.

Nordiska museet förvandlat till Arktis
Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

Götaland

Till 19 augusti

Konstutställning: Shapeshifters – Malmö
Världen som vi känner den är på många sätt under omvandling. Vårt sätt att leva har bidragit till att växter och djur utrotas och växthuseffekten är på väg att för alltid förändra livet på jorden. Samtidigt pågår en parallell utveckling, där teknologiska framsteg möjliggör längre, bekvämare och friskare liv för många. Med avstamp i shapeshiftern, en mytologisk figur med övernaturliga förmågor att ändra form och egenskaper öppnar utställningen upp för olika föreställningar om framtiden.
Entréavgift: vuxna 40 kronor, studerande: 20 kronor, barn 0-19 år fritt inträde
Plats: Malmö konstmuseum, Malmöhusvägen 6
Tid: 10.00–17.00 (mån–sön)
Mer info: Malmö konstmuseums webbplats
Läs mer i intervjun i nummer 108 med utställningens curator Anna Johansson.

På Ecotopia kan du lära dig att renovera gamla trasiga fönsterbågar
På Ecotopia kan du lära dig att renovera gamla trasiga fönsterbågar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lördag 28 mars / Uppskjutet tills vidare

Renovering av gamla träfönster – Österlen
OBS: Kursen är uppskjuten tills vidare. Nytt datum kommer. I denna kurs lär du dig att renovera fönsterbågar genom följande steg: bedömning av renoveringsbehov, färgskrapning, kittning och glasbyte. Kursledaren Collette Coumans, med lång erfarenhet av fönsterrenovering, redogör också för vilka material och redskap som behövs. Det är mycket bra om du tar med en egen fönsterbåge som du kan träna på, annars kommer det att finnas bågar. Alla material och redskap finns på plats. 
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Tid: 9.00-16.00 
Mer info: www.ecotopia.se
Anmälan: till Collette på e-post: collette.coumans@gmail.com eller på telefon 073-736 63 31

Lär dig göra egen tvål
Lär dig göra egen tvål. Foto: Morguefile

Onsdag 15 april

Gör egen tvål i Malmö
Lär dig tillverka kallrörd tvål efter ett beprövat recept med olja och hushållskemikalier. Ta gärna med elvisp eller stavmixer, glöm inte förkläde. Fika ingår. Arrangeras av Staden Malmös Hemslöjdsförening.
Plats: STPLN Stapelbäddsgatan 3 Västra hamnen, Malmö.
Tid: 18.00–21.00
Kostnad: Medlem i SMHF 75 kr, medlem i annan förening 150 kr, övriga 200 kr. Materialkostnad om 50 kr tillkommer.
Mer info och anmälan: på webbplatsen hemslojden.org.

Lördagen 25 april

Kurs i knuttimring – Skephult/Borås
Lär dig sätta upp ett knuttimrat vindskydd tillsammans med Tobias Hellman från Timmergubbarna. Fika och grillkorv finns till försäljning. Arrangeras av Stallyckans gård och ryttarförening. Kursen är kostnadsfri och öppen för alla, men arrangören vill att man anmäler sig i förväg, gärna i evenemanget på Facebook (se länk nedan).
Tid: 09.00–15.00
Plats: Högshult Stallyckan, Skephult (ca 3 mil söder om Borås).
Mer info: på Facebook eller info@stallyckan-mark.se, 070-511 91 61
Länk till evenemanget på Facebook.

Söndag 26 april

Workshop: Jord och kompost, Visby
Visby. En både teoretisk och praktisk kurs där du får möjlighet att bekanta dig med myllan genom olika aspekter. Vad är en jord? Vad innebär nedbrytning och mikroliv? Vilka näringsämnen finns det och vad behöver växterna? Vilka komposteringstekniker finns det? Du lär dig också om olika odlingsmetoder och hur du kan testa din egen jord. Kursledare är Johan Nilsson, biodynamisk trädgårdsmästare från Järna.
Kostnad: 200 kr
Plats: Studiefrämjandet, Mejerigatan 1 samt Tillsammansodlingen på Vilhelmina Skogs gata
Tid: 10.00–12.00 och 13.00–16.00
Anmälan och info: Studiefrämjandets webbplats

Hela landet ...

Tisdag 5 maj

”Lokala naturresurser – men vart hamnar pengarna?”
Webbinarium med Arne Müller. Arrangeras av Lokalekonomidagarna.
Registrera dig till webbinariet genom att klicka på länken nedan så får du en bekräftelse-epost med din individuella länk till webbinariet. Arrangören brukar även livesända via facebook.com/Lokalekonomidagarna. Testa gärna verktyget för videomöten i förväg via: zoom.us/test
Tid: 15.00-16.00   
Registrering: på länken här

September–November

Distanskurs: ”Motstånd och social förändring”
Karlstad universitet. Kursen ger en inblick i teorier om olika former av motstånd, med fokus på fredligt ickevåldsmotstånd. I kursen diskuteras hur motstånd står i relation till maktrelationer och har potential till social förändring. Distanskurs dagtid på Karlstad universitet på 7,5 poäng. Grundnivå (har endast gymnasiala förkunskapskrav). Inga träffar på plats. Anmälan senast 15 april.
Tid: Pågår vecka 36–45 halvfart.
Anmälan och info:www.kau.se

Längre fram ...

1-3 maj

Lerputs i Kloster, Dalarna
Lera börjar åter bli ett uppskattat byggmaterial. Fördelarna med lera inomhus är dess förmåga att hantera fukt samt lagra värme, vilket bidrar till ett hälsosamt och giftfritt inomhusklimat.  Under den här kursen lär sig deltagarna att blanda, planera och putsa med lerblandningar. Det blir genomgång av olika materialval och utrymmen man kan putsa på. Projektet äger rum i ett timrat torp som deltagarna kommer vara med och renovera. 
Det är en kurs för alla som har ett allmänt intresse för lerbygge, som har egna renoverings- eller byggprojekt eller som jobbar med renovering och byggande och vill lära sig mer.
Plats: Kloster i Husby socken, Dalarna
Tid: 1/5 9.00–3/5 16.30
Kostnad: 3 000 kronor (anmälan före den sista januari ger 500 kr rabatt),
inklusive mat och enkel sovplats.
Mer info: finns på Facebook
Anmälan: via formuläret här

8–10 maj / Uppskjutet

Landsbygdsriksdagen i Jönköping
Landsbygdsriksdagen är flyttad till den 23–25 april 2021 meddelar Riksorganisationen Hela Sverige. Anledningen är situationen med covid-19 (corona) och det rådande förbudet mot större folksamlingar.

15-16 maj / Uppskjutet

Festival för civilsamhället i Stockholm
Festivalen är flyttad till 5–6 februari 2021. Arrangörerna meddelar att det istället kommer att hända saker på webben under den 15–16 maj.
Med syfte att stärka civilsamhället, försvara demokratin och alla människors lika värde ordnar biståndsorganisationen Forum Syd festivalen People and Power.
Mer info: här.

En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring
En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring. Foto: Lasse Fredriksson/TT

27–28 maj

Kvällskurs i timring i Luleå
En kvällskurs för dig som vill prova på knuttrimring. Kursmaterial:
Om man har yxa, motorsåg och skyddsbyxor är det bra att ta med sig till kursstart. För den som vill köpa litteratur rekommenderar vi Sven-Gunnar Håkanssons bok ”Från stock till stuga”. Inga förkunskaper krävs. Vid för få anmälningar kan kursstart bli framflyttat. Kallelse med mer information samt faktura skickas cirka två veckor innan kursstart.
Tid: 16.00–21.00 onsdag och torsdag
Plats: Studieförbundet vuxenskolan, Småbåtsgatan 1, Luleå.
Kostnad: 2 000 kr för två kvällar.
Anmälan: via hemsidan.

Lördag 30 maj

Rekofestival på Nääs
Hantverksfestival för alla som gillar hantverk, återbruk och hållbarhet. En fullspäckad dag av workshops, demonstrationer, föredrag och andra aktiviteter och ett extra fokus på yxor och vad vi kan göra med dem. Arrangeras av Slöjd & Byggnadsvård. Fri entré men parkering och vissa aktiviteter kostar.
Plats: Garveriet i Floda, Otto Salomons väg 4, Floda
Tid: 10.00–20.00
Mer info: på webbplatsen slojdochbyggnadsvard.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV