Läs nummer
 

En middagsbjudning som gjorde skillnad

Har du någon barndomserfarenhet som blivit avgörande för hur du lever ditt liv? För Lisa Gålmark, historiker och författare, blev en middagsbjudning i anslutning till ett sommarjobb som kaninskötare en sådan händelse. Innehållet i den gryta som serverades fick tioåriga Lisa att säga upp sig – och sluta äta kött.

För Valdemar Möller berättar hon om det och om texterna som fick henne att bli en av den svenska djurrättsrörelsens förgrundsgestalter. Och om varför hon var med och startade Landets Frias numera nedlagda systertidning Stockholms Fria Tidning. Intervjun hittar du här.

Vår relation till djuren är även ämne för Camilla Björkboms krönika, där hon konstaterar att ”tvärtemot vad många tror är inte fiskarnas hjärna så annorlunda jämfört med vår egen”.

Människans påverkan på djuren tar också plats på nyhetssidorna. Forskare har nämligen studerat hur vilda djur förändrade sitt beteende i relation till våra ändrade rörelsemönster. Och ja, vissa av dem höll avstånd och höll sig undan när städer stängde ner. Mer om det läser du här.

Vi skriver även om att Centerpartiet vill bredda civilplikten till att omfatta livsmedelsproduktionen. Skulle du vilja göra ”bondelumpen”? Om att Gävle hamn bryter en tradition från 1600-talet, och på så sätt får ner fartygens koldioxidutsläpp. Och så har anmälan öppnat för Omställningsverkets årliga konferens, på tema ”Det goda livet”.

Trevlig helg!

PS. Regeringen och Sverigedemokraterna har avskaffat presstödet och inför ett nytt, mindre stöd riktat till lokala tidningar. För Landets Fria Tidning handlar det om 246 000 kronor i månaden som nu har försvunnit. Därför har vi startat Omställarnas presstöd. Vill du rädda Landets Fria? Läs mer och bidra här!

 

 

Hanna Westerlund

 
 

Glöd– Ledare

Stora förändringar måste börja nerifrån

Nyligen medverkade Greta Thunberg i SVT:s Aktuellt. Mot slutet av intervjun ombads hon kommentera något som IPCC:s ordförande Jim Skea…
 

Radar

Rovdjur höll också avstånd under pandemin

Inte bara människor ändrade sina sociala beteenden under covid-19-pandemin. När människor sökte sig mer ut i naturen anpassade sig stora…
 

Energi

Lisa Gålmark: ”Aktivism är hur vårt samhälle blev mer demokratiskt”

I över trettio år har Lisa Gålmark varit en stark förespråkare för djurs rättigheter, och menar att frågan om förtryck av…
 

Radar

Kö i stället för tävlan till hamn minskar fartygs klimatutsläpp

Först i hamn får först lossa last är en tradition från 1600-talet, som Gävle hamn nu bryter. Ett kösystem där…
 

Radar

Kontroversiell könslag klar för omröstning i riksdagen

En majoritet av socialutskottet ställer sig bakom den lag som splittrat flera partier, om att göra det enklare att ändra…
 

Radar

C vill utöka civilplikten: ”Vi behöver en lantbrukarlumpen”

Centerpartiet vill bredda civilplikten till att omfatta matproduktionen, som är ”helt avgörande” för hur vi ska klara oss i kris…
 

Radar

”Ska vi återigen behöva se cancersjuka utförsäkras?”

Regeringens utredare förslår hårdare regler för sjukskrivna som liknar de som tidigare gällde. Fackförbund och sjukskrivna är kritiska.
 

Radar

”Dubbelbeskattning av begagnat hindrar omställningen”

Begagnathandeln fortsätter att växa i Sverige. Samtidigt missgynnas segmentet av dubbelbeskattning, menar Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.– Vi tycker…
 

Energi– På gång i hela landet

Det goda livet i fokus för Omställningsnätverkets nästa konferens

11–13 oktober håller Omställningsnätverket sin årliga konferens, denna gång i Uppsala. Temat är ”Det goda livet” och nu har anmälan…
 

Glöd– Krönika

Fiskarnas hjärna är inte så annorlunda från vår egen

Du känner säkert igen berättelsen om en pojke som går med sin pappa på en strand där en mängd sjöstjärnor…
 

Radar

Natokunskap på schemat för Sveriges gymnasieelever

Gymnasieelever ska få lära sig om Nato och Sveriges totalförsvar på samhällskunskapen, och skolan kan få en ny roll i…
 

Radar

Så kan uttjänta solceller och vindsnurror bli mer hållbara

Allt fler solcellsparker och vindkraftverk anläggs i Sverige, men ännu saknas system för att ta hand om uttjänta solceller och…
 

Radar

Stockholm får tillstånd att fånga in koldioxid i stor skala

Mark- och miljödomstolen har godkänt Stockholm Exergis ansökan om att bygga en av Europas första storskaliga anläggningar för infångning av…