Om Sverige verkligen ska stärka sin motståndskraft i kristider behöver vi växla över till växtbaserad matproduktion. Här spelar bönderna en viktig roll för att möjliggör omställningen till klimatsmarta, resurseffektiva och konkurrenskraftiga grödor. Det skriver tankekedjan Hållbart matsystem i sin replik till Max Dahlgren.
DEBATT: Tack, Max Dahlgren, ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundets landsbygdsklubb, för att du lyfter den viktiga frågan om svensk livsmedelsproduktion och beredskap (Landets fria 31/1). Vi vill understryka att vi delar din uppfattning om att svenskproducerad mat är avgörande för vår livsmedelssäkerhet. Men för att Sverige verkligen ska stärka sin motståndskraft i kristider behöver vi växla över till växtbaserad matproduktion.
Här spelar Sveriges bönder en huvudroll – de är de sanna hjältarna som i praktiken möjliggör omställningen till klimatsmarta, resurseffektiva och konkurrenskraftiga grödor. Vår poäng är att animalieproduktion är mycket mer resurskrävande och sårbar vid internationella kriser än växtbaserade alternativ. När vatten, energi och spannmål går till djurfoder i stället för till humankonsumtion missar vi värdefulla proteiner och kalorier och ökar beroendet av importerad soja och andra foderråvaror. I dag går huvuddelen av EU:s jordbruksstöd till animalieproduktion. Vid en kris får vi inte dessa subventioner och har inte råd med en ineffektiv och resurstung produktionsmodell.
Hur svenskt lantbruk bedrivs är avgörande för vår biologiska mångfald – och just därför är det centralt att använda våra marker på ett så effektivt sätt som möjligt, både ekonomiskt och ekologiskt. Ett växtbaserat jordbruk minskar utsläppen av växthusgaser och säkerställer att vi på sikt kan behålla en rik flora och fauna. Svenskt kött orsakar mycket mer växthusgaser än bönor, vilket Klimatpolitiska rådet också pekar på som ett skäl till att Sverige snabbt behöver ställa om till ett klimatneutralt jordbruk. Och ett klimatneutralt jordbruk är ett växtbaserat jordbruk.
Våra bönder är nyckeln till en robust och klimatsmart matförsörjning, men det kräver en politik som på riktigt stöttar den växtbaserade produktionen. Då minskar vi sårbarheten, säkrar livsmedelstillgången och värnar vår biologiska mångfald. Vår gemensamma framtida livsmedelsberedskap bygger på att fler tar steget mot hållbara grödor – och i den omställningen spelar svenska lantbrukare en oersättlig roll. Det är här politikerna kommer in, då de behöver bevilja generösa omställningsstöd, som i Nederländerna.
En matskatteväxling är ett annat effektivt verktyg för att ställa om svensk livsmedelsproduktion så den blir miljösmartare och bättre stödjer god folkhälsa. Varje år kan 14 000 dödsfall i Sverige kopplas till vår kost – en svindlande siffra, nästan 60 gånger högre än antalet dödsoffer i trafiken, där runt 230 personer omkommer årligen. Ändå tycks politiken handlingsförlamad. En ny studie i Nature, publicerad den 9 januari, visar att 170 000 liv kan räddas årligen i Europa med en matskatteväxling där momsen maximeras på animaliska produkter och tas bort på frukt, grönsaker och baljväxter.
Sverige behöver satsa långsiktigt för att ge våra lantbrukare bästa möjliga förutsättningar att leda den omställning som i förlängningen stärker vår motståndskraft och tryggar matförsörjningen. Det är en investering i både miljö och säkerhet – och i en framtid där svenskproducerad mat står stabilt när det blåser.
Tidigare inlägg:
Skattesubventionerad köttproduktion skyddar inte om kriget kommer
REPLIK: Animalieproduktionen är avgörande för vår krisberedskap