Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Framtiden finns varken i en fossildopad eller eldopad ekonomi

Valdemar Möller.

Häromdagen stod det klart att Northvolt varslar 1 600 anställda, det vill säga en stor del av deras personalstyrka, samtidigt som deras fabriksutbyggnad läggs på is. Det är förstås ett tragiskt besked för alla som drabbas av det, men samtidigt var det inte helt oväntat. Förutom de skandaler som har omgärdat företaget under det senaste året så talar mycket för att idén om en gigantisk batterifabrik utanför Skellefteå redan från början var dömd att misslyckas.

Över hela världentalas det just nu om ”den gröna teknikomställningen”. EU har som målsättning att bli fossilfritt till 2050 och Kina har satt upp samma mål till 2060. Samtidigt som vi ska bli mindre beroende av kol, olja och gas vill man för den sakens skull inte att vi ska minska vår energikonsumtion. Därför storsatsar många länder nu på solenergi, vindkraft och batteritillverkning. Men som alltid när alla springer åt samma håll är det några som kommer att krascha, och vinnarna blir för det mesta de med störst ekonomiska muskler. 

Den gröna industrisatsningen i Sverige kan närmast liknas vid it-bubblan på 1990-talet. Precis som då är förväntningarna och framtidsoptimismen enorm och det är få som vågar påpeka att kejsaren är naken.   

Förutom konkurrensen från andra länder är industrisatsningarna också ett risktagande eftersom de kräver enormt mycket el, el som vi i dagsläget inte har. Regeringen har valt att lägga nästan allt krut på att bygga nya kärnkraftverk, vilket tar lång tid och oftast blir mycket dyrare än man räknar med. Flera projekt inom den energiform som snabbt skulle kunna ge mer el, nämligen den havsbaserade vindkraften, har istället stoppats eftersom regeringen inte vill bekosta ledningarna. 

Istället för att försökata ledningen i ett race som vi är dömda att förlora kanske vi borde börja fundera på om vi kunde göra något annorlunda. Till exempel återvinns en väldigt liten andel av de mineraler som används i solceller, elbilar och vindkraftverk. Vi skulle också kunna satsa mycket mer på energieffektivisering, något som vi i dag är sämst på i hela EU.

Vi behöver inte gå från en fossildopad ekonomi till en eldopad. Vi kan välja att hushålla med våra resurser, och bygga en ekonomi som är effektiv och cirkulär. Det är där framtiden ligger, inte i upphaussade och energikrävande fabriker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV