
Vegoburgare och sojakorvar bör inte längre få kallas för vad de är. Det anser EU-parlamentarikerna i EU:s jordbruksutskott som i förra veckan röstade för ett förbud mot att ord som ”burgare” och ”korv” används för att beskriva växtbaserade produkter. Förra gången frågan var uppe till omröstning 2020 sade EU-parlamentet slutligen nej till jordbruksutskottets förslag. Sedan dess har attackerna på växtbaserade produkter ökat och nu är utgången i EU-parlamentets omröstning om förslaget mer oviss.
Förra året ville Frankrike förbjuda köttliknande namn på vegoprodukter, men EU-domstolen menade att vegokorven har lika stor rätt till sitt namn som dess motsvarighet gjord av kött. EU-domstolen menade vidare att befintlig EU-lagstiftning redan skyddar konsumenter från missledande namn på vegoprodukter. EU-parlamentarikerna i jordbruksutskottet tycks tro att konsumenter inte klarar av att skilja en förpackning med sojakorv från korv med kött. Oavsett vad de hävdar så är det mycket ovanligt att konsumenter som vill köpa kött råkar köpa sojakorv av misstag. Det är helt enkelt ett ickeproblem.
Tvärtemot visar flera konsumentundersökningar att en överväldigande majoritet konsumenter inte förvirras av namn som ”sojakorv”. Istället hjälper namn som ”sojakorv” och ”vegoburgare” dem att förstå hur produkten ska användas, medan beskrivningar som ”vegokyckling” ger en förståelse för vilken smak som kan förväntas.
Ungefär samtidigt som EU-parlamentets jordbruksutskott röstade om namnen på köttsubstitut publicerade EU:s främsta vetenskapliga råd, The European academies science advisory council, en rapport som rekommenderar beslutsfattare att öka stödet för utvecklingen av växtbaserade alternativ till kött. Det europeiska vetenskapliga rådet hänvisar till klimatkris, folkhälsa men även till säkerhetsperspektivet för Europa eftersom växtbaserad mat ger större möjligheter till ökad självförsörjning.
Det spelar heller inte så stor roll vilken typ av vegoprodukter du väljer. Oavsett om du satsar på bönor och linser eller väljer en vegoburgare så ligger vinsten för hälsa och klimat i att gå från kött till växtbaserat. En till största delen växtbaserad kost där kött ersätts med vegoburgare, sojakorvar och andra vegoprodukter är fortfarande mer hälsosam än en köttbaserad dito. ”För många är det lättare att byta till något som ser ut och känns som kött, fisk eller mejeri, och det är ok” säger huvudförfattaren till en studie från Stockholm Resilience center som undersökt hälso- och klimataspekter av de nya växtbaserade alternativen.
Att sojakorvar och andra vegoprodukter skulle vara ”ohälsosamma” går att spåra till desinformationskampanjer som har porträtterat dem som ultraprocessade och onaturliga i syfte att skrämma konsumenter. Vem tror du kan ha ett intresse av det? Det har mycket riktigt visat sig att kopplingar till köttindustrin ligger bakom desinformationen. Att förbjuda ”köttliknande” namn på vegoprodukter är nästa steg i attackerna mot en växande marknad.