Radar

Regeringen tar tillbaka ministerns kärnkraftsuttalande

”Regeringen ser att ny kärnkraft motsvarande minst 10 konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 40-talet”, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i början av augusti.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) slog nyligen fast att regeringens linje är att minst tio nya kärnreaktorer krävs till 2040-talet. Nu har uttalandet dragits tillbaka och spåren efter utspelet är bortsopade på regeringens hemsida, rapporterar Aftonbladet.

På en pressträff i början av augusti presenterade klimat- och miljöministern regeringens planer för satsningar på ny kärnkraft. Den stora nyheten blev att regeringen ser att ny kärnkraft motsvarande minst tio konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 40-talen.

– Det är en förutsättning för att klara Sveriges förväntade, fördubblade elbehov, uppgav ministern.

Ett pressmeddelande skickades ut, men det har nu tagits bort och ersatts av ett nytt där målet om tio reaktorer inte finns med.

– Analysen som hon gjorde vilar inte på något, säger en källa på regeringskansliet till Aftonbladet.

Just nu pågår arbetet med regeringens energiproposition. Bland annat kommer det då att klargöras vad som gäller för energiproduktionen, med olika energislag.

Arbetet med propositionen leds av energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Hennes statssekreterare med ansvar för energifrågor, Daniel Liljeberg, bekräftar att det inte finns något mål som stämmer överens med klimat- och miljöministerns uttalande.

– Regeringen har inte fastställt mål eller bedömning på den detaljnivån, säger Liljeberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV