Glöd · Ledare

Minskat elberoende – för barnens skull

“Vi sänker reduktionsplikten – för barnfamiljernas skull” är rubriken på en debattartikel signerad ledarna för de fyra tidöpartierna. Det är en ganska magstark rubrik. Men att göra något som ska hålla nere drivmedelspriserna för att folk ska kunna köra mer bil, och sedan påstå att man gör det för barnens skull – som ju är de som kommer att få leva med klimatförändringarna – är väl ungefär vad man hade kunnat förvänta sig av den här regeringen.

Dock finns det, trots detta, vissa poänger i debattartikeln när det handlar om hur effektiv reduktionsplikten är. Reduktionsplikten innebär att en viss andel biodrivmedel ska blandas in i bränslet. Men som man skriver i debattartikeln innebär det att “Sverige dammsuger andra länder på slakterirester från grisar och kor för att kunna tanka ‘hållbart’ på hemmaplan”. Att använda produkter som raps, soja och sockerrör som biodrivmedel riskerar också att konkurrera med livsmedelsproduktionen och leda till ökad avskogning.

Partiledarna har förmodligen också rätt i att elektrifiering är en mer hållbar lösning. Men på samma sätt som de anklagar de rödgröna partierna för att “lägga alla ägg i samma korg” kan man säga att de själva gör det när de låtsas som att elektrifiering ensamt skulle kunna lösa problemen med biltrafiken. Även om man skulle satsa stort på att bygga ut elsystemet och sätta upp tusentals nya laddstolpar så har vi fortfarande en begränsad mängd energi. 
Samtidigt är det ju inte bara inom bilsektorn som elbehovet kommer att öka. Enligt en analys från Energiföretagen kommer elanvändningen att öka med 120 procent till år 2045. Detta utifrån att “alla hittills aviserade satsningar på elektrifieringen blir verklighet”. Då ingår bland annat batterifabriker, satsningar på fossilfritt stål, elektrifiering av transportsektorn och mycket annat.

Ofta beskrivs det som att detta är den enda vägen. Men det finns andra vägar. Istället för att enbart satsa på bilisterna borde man lyfta fram att cykeln och kollektivtrafiken i många situationer är väl fungerande, och hållbarare, alternativ. I många länder har man som en följd av de stigande elpriserna satsat på kampanjer för att visa hur mycket man kan hålla nere sin elförbrukning. En sådan kampanj skulle behövas i Sverige också – inte bara för prisernas skull utan också för att det är nödvändigt för klimatet. Kalla gärna kampanjen “För barnfamiljernas skull”.

Färsk sparris.

Att det år 2023 fortfarande läggs miljardbelopp på att kröna en kung.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV