Glöd · Ledare

Välj bort äggen i påsk

Påskveckan är här. På de håll där solen skiner kommer nog många gå ut och njuta även om det blir med mössa på, för att sedan njuta av påskmaten.

Men smakar inte äggen en aning unket när man tänker på att det man själv gjort alldeles nyss – njutit av solen – är långt från en värphönas verklighet? Värphöns spenderar sina liv som producenter i ett stort äggproduktionsmaskineri. De avlivas när de inte är tillräckligt produktiva, eller råkar födas med ett icke äggproducerande kön – eller råkar få en sjukdom som inte drabbar dem själva men som smittar människor.

Eftersmaken av den där påsklunchen är bitter när en grundläggande respekt för andras liv inte finns med bland ingredienserna.

Traditionellt ses ägg under påsken som en symbol för pånyttfödelse – en mörk ironi i sammanhanget. Hur kan något som bidrar till så mycket död och lidande vara en symbol för liv? Den som vill äta mat som en symbol för pånyttfödelse kan istället enkelt välja att äta vegansk lokalproducerad mat som är i säsong just nu – tips finns bland annat hos Naturskyddsföreningen.

Låt gamla traditioner förbli gamla, och bidra istället till en snällare värld genom att välja bort äggen i påsk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV