Glöd · Ledare

Debatten om arkitektur är ytlig och oseriös

Sedan ett antal år rasar det en arkitekturdebatt i Sverige. På ena sidan står anhängarna av Arkitekturupproret som vill att det ska byggas i klassisk, ofta nationalromantisk, stil och som tycker att allt som kommit efter modernismens genombrott är fult och tråkigt. På andra sidan står arkitekter och byggherrar som vill bygga på höjden eller som gillar sånt som motståndarna föraktfullt brukar kalla för ”modernistiska lådor”.

I en undersökning som Kulturnyheterna och Novus har gjort så svarar fyra av tio att de i hög utsträckning vill att det byggs i klassisk stil. Jag förstår, och kan till viss del hålla med, dem som svarat så. De finns något estetiskt tilltalande i många äldre byggnader, och kanske särskilt i dem som byggdes vid tiden runt förra sekelskiftet.

Men samtidigt är hela debatten väldigt ytlig, både bokstavligt och bildligt talat, eftersom den stannar vid fasaderna. Arkitektur är ju så mycket mer än det som syns på utsidan, det handlar om hur husen eller lägenheterna är utformade, vilka material man har använt, om energibesparande åtgärder och mycket, mycket mer. Man glömmer också att det finns regler och krav i dag som gör byggande betydligt dyrare, till exempel att husen ska vara funktionsanpassade, att de ska vara skyddade mot klimatförändringar, att de ska hålla en viss standard och så vidare. Allt sådant kostar förstås pengar och det måste ställas i relation till utsmyckning av fasader och andra saker som förvisso är vackert, men kanske inte alltid fyller så stor funktion.

Intressant i Novus undersökning är också att de flesta rankar funktion och bekvämlighet, ekologisk hållbarhet och kostnad högre än vad man rankar estetik.

Många politiker har dock hittat en populistisk våg att rida på. I Göteborg har Socialdemokraterna, tillsammans med V och MP, bestämt att man ska kämpa för en mer klassisk stadsbild. Att det i många fall säkert kommer bli mycket dyrare att bygga låtsas man inte om.

Arkitekturen präglar vår vardag på massor av sätt, som vi kanske inte alltid tänker på. Därför är det positivt att vi har en arkitekturdebatt, men låt den inte stanna vid ytan – låt oss diskutera alla de aspekter som ryms inom arkitekturen, först då kan det bli en intressant diskussion.

Demonstrationerna i Frankrike.

Regeringen säger nej till EU:s uppgörelse om klimatkrav för skog och mark.