Radar

Klimatneutralt byggande kan bli norm i Malmö

En kommande tillbyggnad på förskolan Klövervallen i stadsdelen Rosengård i Malmö ska förses med solceller på taket.

Fasader av återbrukat tegel. Solpaneler på taket. Fler parkeringar för cyklar och färre för bilar. Så tar tillbyggnaden av förskolan Klövervallen i Malmö ett steg mot klimatneutralt byggande som norm, menar Stefana Hoti (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Sedan årsskiftet är solceller på taket norm på Malmö kommuns nya och tillbyggda hus. Nu går förskolan Klövervallen i stadsdelen Rosengård ett steg längre, i riktning mot ett klimatneutralt byggande, enligt stadsbyggnadsnämndens ordförande Stefana Hoti.

– Det här projektet visar att det är går att kombinera höga ambitioner kring barns livsmiljö och klimatvänlighet, samtidigt som det är kostnadseffektivt. Från i år är solceller norm på våra gemensamma byggnader, och jag ser att detta projekt innebär ett steg mot att även klimatneutralt byggande blir norm, säger hon i ett uttalande.

Förskolans nya tillbyggnad ska rymma 80 barn, och är enligt kommunen ett pilotprojekt när det gäller klimat- och kostnadseffektivitet.

– Särskilt glad är jag över att detta pilotprojekt genomförs i Rosengård, eftersom det är oerhört viktigt att det byggs med hög kvalitet i hela staden, säger Stefana Hoti.

Malmös solcellsnorm kom till i augusti 2022 som ett sätt att möta de stigande energipriserna. Förutom att nya hus och tillbyggnader ska förses med solceller skjuter kommunen till med pengar i en pott som gör det möjligt för exempelvis skolor att bygga solceller som den egna verksamheten inte har möjlighet att finansiera.

Läs ävenNytt verktyg räknar klimatpåverkan från återanvänt byggmaterial

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV