Radar

Social rättvisa online i vår

Annica Nilsson,intressepolitisk utredare på Funktionsrätt Sverige, gästar ett av Omställningsbyråns webbinarier.

Under våren fortsätter Omställningsbyrån att lyfta frågor om social rättvisa och inkludering genom en webbinarieserie. Det första tillfället är ikväll och handlar om funktionsrätt, klimatkris och omställning.

Frågan om vilka som är välkomna i Omställningsrörelsen, och hur rörelsen kan bli bättre på att prata om social rättvisa har diskuterats livligt under de senaste två åren. Diskussionen fick förnyad aktualitet nyligen när en del inom rörelsen vände sig emot utdelningen av Martin Luther King-priset till Pella Thiel då de menade att hon inte tagit tillräckligt tydligt avstånd från rasistiska krafter.

Sedan hösten 2021 anordnar Omställningsbyrån en webbinarieserie som de kallar för just “Social rättvisa och inkludering i Omställningsrörelsen”. Under våren kommer de att ha fyra tillfällen som kommer att handla om funktionsrätt (31/1), afrofobi (28/2), asylpolitik (2/5) och islamofobi (30/5). Till det första tillfället om funktionsrätt har de bjudit in Annica Nilsson som arbetar som intressepolitisk utredare på Funktionsrätt Sverige. Hon kommer bland annat att prata om att personer med funktionsnedsättning är extra utsatta vid kriser och att funktionsrättsperspektivet inom Omställningsrörelsen behöver synliggöras genom att fler personer med funktionsnedsättning involveras.

Till de kommande träffarna i vår är Kitimbwa Sabuni från Afrosvenskarnas Riksorganisation, Sanna Vestin från flyktingorganisationen FARR och Marta Kolankiewicz från Lunds universitet inbjudna.

Webbinarieserien sker i samarbete med Studiefrämjandet och går att följa via Omställningsbyråns Facebooksida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV