Radar

EU ska matcha USA med plan för grön industri

Olena Zelenska, den ukrainske presidentens fru och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen var först bland talarna när World Economic Forum inleddes i schweiziska Davos.

EU-kommissionen skissar på en plan för ett stort, grönt förslagspaket för teknikskifte i industrin som inte minst ska möta USA:s stora satsningar.
Europa ska bli en föregångare i jakten på utsläpp och till världsledare i frågor om teknik, kunskap och handel för grön omvandling, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Vi har en plan, en plan för den gröna givens industri, som ska göra Europa till den gröna teknikens och industriella innovationens hemort för vägen till nollutsläpp, säger von der Leyen när hon inledningstalar på World Economic Forum i alpstaden Davos i Schweiz.

Hon säger att kommissionen skissar på en plan med fyra ben: reformering av lagstiftning, finansiering, satsningar på kompetens och kunskap samt handel.

Om Europa ska kunna rycka åt sig ledartröjan nu finns det ingen tid att såsa runt, enligt von der Leyen. Den möjlighet som finns att ta initiativet i övergången från en ekonomi och ett samhälle uppbyggt på fossil energi är här och nu.

Det stora amerikanska paketet för att bland annat driva på grön omställning har väckt oro i EU eftersom det befaras kunna snedvrida konkurrensen och göra det svårare, till exempel för europeiska biltillverkare att sälja elbilar i USA. Krav på subventioner och statsstöd inom EU och från EU har väckts för att tillverkare här ska klara sig.

Kommissionens ordförande säger att reglerna för statsstöd inom EU ska ses över. Men det räcker inte, många medlemsländer har inte råd med sådana stöd till den egna industrin. Därför aviserar von der Leyen förslag om finansiering på europeisk och gemensam nivå. Målet är en fond som kan stödja investeringar men kommissionen arbetar för närvarande hårt med att få fram något som kan träda in i väntan på att den kan komma på plats. Von der Leyen beskriver det som en lösning som kan vara en brygga till en fastare modell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV