Glöd · Ledare

En grundkurs i populism

Valdagen närmar sig och de populistiska förslagen haglar allt mer tätt. Den gångna veckan måste nästan något slags rekord ha satts då absurda utspel följde på varandra. 

Det började i tisdags förra veckan med att Liberalerna ville språktesta alla tvååringar och införa förskoleplikt för dem med ”bristfälliga svenskkunskaper”. Om föräldrarna vägrar att skriva in sina barn kan de komma att tvångsomhändertas av socialtjänsten. Det finns många frågor man kan ställa sig här, till exempel hur liberalt det är att tvångsomhänderta barn bara för att de inte behärskar svenska. 

I fredags kom Kristdemokraternas utspel om ett Reva 2.0 där man ska DNA-testa människor vid utlänningskontroller. Alla som kommer ihåg det stora Reva-projektet 2009–2014 minns att att det fick väldigt mycket, och väldigt rättmätig, kritik. Polisen hade inget sätt att se vilka som befann sig i Sverige utan tillstånd, så därför ägnade man sig åt så kallad etnisk profilering – det vill säga man kontrollerade människor baserat på deras hudfärg. Inget säger att det skulle bli bättre den här gången. Att dessutom dna-testa folk bara för att de ser “utländska” ut måste vara enormt jobbigt och förnedrande. För att inte tala om den skräck det innebär för personer som är papperslösa och som riskerar tortyr eller förföljelse om de skickas tillbaka. 

Moderaterna ville inte vara sämre utan följde samma dag upp med att barn i utsatta områden ska adhd-screenas för att förebygga brott. Inte nog med att det är ett diskriminerande förslag (varför är det bara barnen i utsatta områden som ska screenas?), man sätter dessutom ett likhetstecken mellan adhd och kriminalitet. 

Och så har vi Sverigdemokraterna då. Att räkna upp alla deras populistiska och främlingsfientliga förslag skulle ta hela tidningen i anspråk. Men om vi ska dra något ur mängden kan vi väl ta det tidstypiska förslaget om att byta namn på Kriminalvården till Straffverket. Nu är det slut på daltandet, att personer som har begått brott också kan vara offer och att de kan behöva stöd och hjälp för att komma tillbaka till samhället, tycks inte existera i brunhögerns universum. Lås in dem bara och släng bort nyckeln. “Sen kan ni låta era söta vita barn springa omkring”, som Lars Winnerbäck sjöng i en cover på Ani DiFrancos låt Tis of Thee för över tjugo år sedan. 

Nej, populistiska utspel är inget nytt. Och att de kommer nu i valrörelsen är inte heller förvånande. Men det som är speciellt i den här valrörelsen är de slukar allt syre i debatten så till den grad att andra frågor knappt syns eller hörs. När Magdalena Andersson höll sommartal i söndags ägnade hon förstås också större delen av talet åt att prata om brott och straff. Bland annat vill hon att polisen ska få genomföra husrannsakan utan någon konkret brottsmisstanke

Det räcker nu. Det är sant att vi har problem med kriminalitet, men ingenting kommer bli bättre av att alla människor från andra länder pekas ut som potentiella brottslingar eller oansvariga föräldrar – tvärtom. Vad som behövs är mer resurser till skola och socialtjänst, mer förebyggande och mindre misstänkliggörande. Bara så kan vi lösa problemen på sikt. 

Men visst ja, med såna löften vinner man ju inga val. Glöm vad jag sa, bunta ihop dem och lås in dem bara.

Svenska kyrkan vill sätta fokus på klimatet inför valet med en pilgrimsvandring från Åbo till Stockholm.

Jimmie Åkesson avfärdar klimatförändringarna med att ”det är fler som dör av kyla i världen än av värme”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV