Radar

S vill ha gratis kollektivtrafik på sommaren – men bara för unga

S vill att unga ska kunna resa gratis på sommaren.

I Tyskland gör just nu nästan gratis kollektivtrafik succé. För bara 9 euro i månaden (cirka hundra kronor) kan vem som helst resa vart som helst inom landet under sommaren. 

Socialdemokraterna presenterar nu ett vallöfte där de delvis kopierar det tyska konceptet. De vill att det ska bli gratis att resa med kollektivtrafiken på sommaren, men det ska bara gälla för gymnasieelever och studenter. 

– Med detta vallöfte så kan fler unga resa dit de vill och uppleva den frihet som sommaren faktiskt kan innebära samtidigt som vi premierar klimatsmart resande, säger Tobias Baudin (S), partisekreterare, i ett pressmeddelande. 

LFT skrev förra veckan om att Feministiskt initiativ vill att kollektivtrafiken ska bli helt avgiftsfri, medan Miljöpartiet vill att den inte ska kosta mer än 100 kronor, det vill säga ungefär som i Tyskland. 

Det tyska initiativet ser dock inte ut att bli bestående, regeringen har sagt nej till att det ska fortsätta efter sommaren. Paraplyorganisationen för de tyska trafikbolagen, VDV, vill dock se ett maxpris på 69 euro i månaden vilket de tror skulle göra att fler ändå väljer att ta tåget än bilen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV