Glöd · Ledare

Hur högt nyhetsvärde har ett dödsfall?

Ett människoliv. Två människoliv. Tre människoliv. Fyra människoliv. Fem människoliv. Sex människoliv. Sju människoliv. Så många är för närvarande offren från söndagens glaciärras i Italien. Många fler är skadade och saknade.

Alpernas glaciärer har varit på reträtt länge nu och temperaturerna i området ovanligt höga den senaste tiden. Raset kan nästan otvivelaktigt kopplas till global uppvärmning, och liknande ras antas komma att bli vanligare. Klimatförändringar skördar liv och i detta fall nådde nyheten det svenska nyhetsflödet, som notis efter rapporter från Almedalens moderata vallöften om skattehöjarstopp och om vänsterpartistiska försök att driva någon slags klimatpolitik som inte kan kan väcka anstöt hos ej förändringsbenägna potentiella väljare.

Sommarens värmevåg i USA kommer med nya rekord och rapporter om femhundra döda i Oregon, Washington, Idaho och Canada. Om detta har det varit väldigt tyst och om det finns statistik över hur många som dött i asiens värmeböljor under vår och försommar så har det inte skapat några rubriker alls i svensk media.

Hur kommer framtidens media rapportera om klimatrelaterad död? Kommer nyhetsvärdet minska allt medan vi vänjer oss, eller kan nyhetsrapporteringen ännu komma att genomgå en transformation så att huvudrubriker signalerar att vår tids ödesfråga faktiskt är vår tids ödesfråga? Denna transformation skulle behöva ske nu, för om ett klimatrelaterat dödsfall kunde få samma nyhetsvärde som till exempel skjutvapenvåld, så har vi fortfarande en chans att agera för att bromsa utvecklingen innan den större katastrofen är ett oåterkalleligt faktum.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV