Glöd · Ledare

Skänk inte mer pengar till oljebolagen

I helgen har vi sett rekordnivåer på dieselpriserna igen och Aftonbladet rapporterar om hur riksdagen kan komma att blixtinkallas så fort EU ger klartecken. Regeringen har ansökt om att sänka bränsleskatten under den nivå som EU tillåter och väntar på besked, efter det tänker man sig att kalla in riksdagen från sommarledigheten bara för att sänka skatten på fossila drivmedel.

Det här sker samtidigt som vi får rapporter om extremvärme i allt från Pakistan till Italien och Frankrike. Att världen blir allt varmare står utom fråga, men riksdagen den kallas inte in för att möta det utan för att sänka skatten på bensin och diesel.

Det är såklart upprörande, men det värsta är att tanken är så himla märklig. Vad hände när vi sänkte skatten nyss? Jo en och en halv månad senare är priserna tillbaka på samma nivåer igen. Vem är det som får pengarna som staten inte längre tar ut i skatt? Oljebolagen. Det tog en och en halv månad, vad förväntar man sig kommer hända nu? Hur mycket ska vi göda oljebolagen innan vi inser att det är oljeberoendet det är fel på, inte priserna?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV