Glöd · Ledare

Den låga ersättningen driver asylsökande till svartjobb

61 kronor om dagen. Så mycket ska en ensamstående vuxen asylsökande som bor i så kallat eget boende klara sig på. Det ger mellan 1800 och 1900 kronor per månad. För de som bor på ett av Migrationsverkets boenden där mat ingår så är motsvarande summa endast 24 kronor om dagen, alltså cirka 720 kronor i månaden. Det är svårt att föreställa sig att någon kan leva på den summan utan att ha några andra inkomster. 

Som jämförelse ligger riksnormen för försörjningsstöd för en ensamstående person i dag på 4250 kronor i månaden. Det är förvisso också skamligt lågt, men försörjningsstödet räknas åtminstone upp varje år. Summan för asylsökande har legat fast ända sedan 1994 trots att 1900 kronor då skulle motsvara drygt 2600 kronor i dagens penningvärde. Som DN har visat är också Sverige det land i Norden som ger lägst ersättning till flyktingar

För alla som själva har varit, eller har mött, asylsökande är det här långtifrån någon nyhet. Att det nu uppmärksammas på flera håll i media handlar förstås om den stora migrationsvåg som kommer från Ukraina. Det är i någon mån väldigt talande att när DN skriver om det här så väljer de att vinkla det på att det är ukrainska flyktingar som bara får 61 kronor om dagen. Men summan är förstås inte unik för ukrainare utan samma för alla som flyr till Sverige. 

Trots att de flesta flyktingar inte klarar sig på det här utan måste förlita sig på välgörenhetsorganisationer för att få mat för dagen så ser den ansvarige ministern Anders Ygeman (som för övrigt hade en taxerad inkomst på 139 000 kronor i månaden under 2020) ingen anledning att höja stödet.

“Utgångspunkten är att de som kan jobba ska jobba”, säger han till DN och fortsätter: “Vi har från regeringens håll vidtagit flera åtgärder för att ukrainska flyktingar snabbt ska kunna skaffa sig ett arbete och egen försörjning”. 

Vad han inte säger är att för att överhuvudtaget kunna få ett jobb som asylsökande så behöver du ha ett giltigt pass (eller på andra sätt kunna styrka din identitet), något som de flesta ukrainare har, men som kan vara väldigt svårt att få fram om du kommer från till exempel Afghanistan eller Somalia. I praktiken är det alltså inte så enkelt som att alla som kan jobba också får ett jobb. 

Förutom att det är svårt att överleva på den här låga ersättningen så leder det också till att många asylsökande tar svartjobb där de ofta utnyttjas grovt. Många kvinnor, och även barn, blir också utsatta för sexuell exploatering och trafficking. 

Den här regeringen har många gånger pratat om att ta krafttag för komma åt svartjobben. Men samtidigt fortsätter man alltså att betala ut en ersättning som är så låg att många människor som inte kan få vanliga vita jobb blir helt utelämnade till den svarta marknaden. 

Ett anspråkslöst förslag är att hela regeringen provar på hur det är att leva på 61 kronor om dagen under ett år. Pengarna som vi därigenom skulle spara in på riksdagsarvoden får gärna gå till bättre flyktingmottagande.     

800 000 personer deltog i skräpplockardagarna i år.

Regeringen har redan skurit ner biståndet med en femtedel men SD och M vill sänka det ännu mer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV