Glöd · Debatt

Är slakteriblockad bra ur djurens perspektiv?

Blockad utanför grindarna till Kronfågels slakteri.

DEBATT. Den 30 maj var vi 16 personer som samlades utanför grindarna till Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. När en djurtransport närmade sig så satte vi oss ner framför och transporten stannade. I en dryg timme blockerade vi den och efterföljande fordon innan vi blev bortburna av polisen. Det hela skedde fredligt och lugnt. 

”Hundratals kycklingar har fått sitta och väntat onödigt länge i transporten så ur djurperspektivet är det här inte bra”, sa Karin Wester, tillförordnad kommunikationschef på Kronfågel, till Svt efter aktionen.

Ja, Kronfågel låt oss prata om vad som är bäst från djurens perspektiv!
Kycklingar avlas fram att växa i turbofart vilket gör det svårt för ben, hjärta och lungor att hänga med när den lilla kroppen växer med 50 gram varje dag. Det gör att de ofta har ont. För att de ska växa ännu snabbare så är lamporna tända onaturligt länge så att de aldrig får tillräckligt med sömn. Nästan samtliga kycklingar i Sverige är inlåsta dygnet runt under hela sina liv. De lever mycket trångt med som flest 25 kycklingar per kvadratmeter.

I boken Världens vanligaste fågel skriver etologiprofessor Per Jensen:

”Miljarder och åter miljarder kycklingar får aldrig se sin mamma. De kläcks i de jättelika industriella kläckerierna och får klara sig på egen hand tillsammans med jämnåriga. Det kanske inte går att få svar på vad kycklingen känner där den springer omkring bland tusentals andra utan att ha en hönsmammas trygga vingar att gömma sig under. Men det är uppenbart att det får allvarliga konsekvenser. Och så länge vi konsumenter är fixerade vid att ägg och kyckling ska vara billigast tänkbara mat, så länge är det hönsen som får betala priset för det.”

Så vad är bäst ur djurens perspektiv Kronfågel? Att föda upp kycklingar under plågsamma förhållande och döda dem på löpande band för lägst möjliga kilopris? Eller att sitta i vägen i en dryg timme för att utgöra ett litet ickevåldsligt motstånd mot denna lukrativa industri som tjänar på lidandet hos miljoner kännande varelser?

Det är sant att vi inte räddade några av kycklingarna under vår aktion. Men om vi vore i samma situation som kycklingarna skulle vi vilja att någon stod upp för våra rättigheter, även om det nödvändigtvis inte är vi som får skörda frukterna av handlingen.

Martin Smedjeback, föredragshållare

Karna Rusek, psykoterapeut

Martin Hjerpe, butiksmedarbetare

Linda Lindström, konsultchef

Love Liljeroth, transportarbetare

Magnus Welander, systemutvecklare

Andreas Almquist, fysioterapeut

Åsa Andersson, driver Åsas djurfristad

Eva Kilander, pensionär

Janitha Pallin, helikopterpilot

Sabina Popping, barnomsorg

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV