Glöd · Ledare

Sida vid sida med Erdogan

Nu har Sverige och Finland precis lämnat in respektive Natoansökan, efter en rekordkort process där vi väljare lämnats helt utanför, står vi alltså här nu. De som firade mest var nog inte medborgarna, eller ens Ulf Kristersson, nej det var nog Turkiets president Erdogan.

Om man för en stund, innan slutet av förra veckan, lyckades glömma bort vilka länder som är med i Nato så hann det inte gå längre än till släppet av fredagens Natoutredning innan han visade upp sig i all sin prakt. Han meddelade snabbt att han inte kommer godkänna vårt medlemskap, eftersom vi härbärgerar terrorister, stödjer PKK (gör vi inte, men han påstår det), och infört ett vapenembargo mot Turkiet sen de attackerade kurdiska styrkorna YGP i Syrien. Det vill säga samma organisation som i grunden ”vann” kriget mot IS.

Hans uttalanden syftar så klart till att sätta press på oss att mildra vår kritik mot dem, lyfta embargot och se lite blidare på deras förtryck av kurder. När man diskuterar ett land som Turkiet så gäller det att hålla tungan rätt i mun. För även om just PKK är terrorklassat i hela EU räcker det inte för någon som Erdogan. Han gör till exempel ingen skillnad på det militanta PKK och det minoritetspositiva partiet HDP, vars ledare hålls fängslade, trots Europadomstolens dom att de måste släppas. När han kräver att vi lämnar ut (av honom) misstänkta medlemmar av PKK och Gülenrörelsen, är det till ett land där man inte tvekar att använda tortyr, och ett land där politiska motståndare hålls inlåsta.

Turkiet klassas som en hybridregim i demokratiindexet, och när det kommer till respekt för de mänskliga rättigheterna har man bara ungefär 20 andra länder efter sig. Vi vet också att det är ett land som inte tvekar en sekund att utnyttja de tvångsmedel de har tillgång till för att få politiska vinningar. Det är också därför det här var den bästa gåva någon kunde ge honom.

Om man gjorde analysen att vi verkligen behövde gå med i Nato på grund av yttre hot så är just den här perioden, den då vi inte är med, men men ansökan är inskickad, den farligaste för oss. Om det var akut att gå med är det också just nu vi är som sårbarast. Det märks också redan på tonen i hur Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde uttalat sig i dagarna. Ann Linde har försökt förklara att det mest handlar om missförstånd, vi är absolut emot PKK och Magdalena Andersson beskriver att hon ser fram emot att samarbeta med Turkiet i Nato – ”Det samarbetet kan bli ett nytt och viktigt element i vår bilaterala relation.”

Uttalanden som visar hur det kommer låta närmsta halvåret. Fokuset i vår ”bilaterala relation” kommer knappast vara villkoren för flyktingar, Turkiets inskränkningar i mänskliga rättigheter, fängslanden av politiska motståndare, deras kränkningar av den kurdiska minoriteten eller deras bombande av civila i Kurdistan. Istället kommer det handla om att gemensamt “motverka terrorism” och vikten av att ha goda relationer.

Vi går nu in i en process som syftar till att göra oss till militära alliansfränder med länder som Polen, Ungern och Turkiet. Om vi för en stund gick på bluffen om att vi visst kommer kunna fortsätta driva vår egen utrikespolitik så tog det inte ens en dag innan vi fick det bevisat att det inte stämmer. Vi borde aldrig ha ansökt, nu när vi gjort det borde vi dra tillbaka ansökan. Världens svaga har inte råd med att vi blir ytterligare en röst som tystnar.

De få modiga i Ryssland som vågar tala emot kriget.

Vänsterpartiet pratar inte ens miljö längre.