Radar

Flergångs-take-away:n gör intåg på den cirkulära marknaden

Nu testas för första gången flergångsprodukter i flera av Göteborgs restauranger. Istället för att take-away-förpackningar slängs efter användning, kan det nya alternativet cirkuleras ett hundratal gånger innan återvinning.

Landets Fria Tidning har tidigare skrivit om hur EU:s nya gröna giv innebär stora förändringar för Sveriges hållbarhetsarbete i framtiden. Årligen förbrukas nästan två miljarder förpackningar i landet. Men 2021 införde riksdagen EU:s engångsplastdirektiv och förbjöd engångsprodukter som bestick, sugrör och ballongpinnar.

Nästa förändring kommer i januari 2024. Då når förbudet både caféer och restauranger som ska kunna erbjuda flergångsalternativ. Men Göteborg har valt att gå före och lanserar nu ett så kallat cirkulärt system för engångsfri take-away.

Systemet, som kallas Panter är framtaget i samarbete mellan Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Got Event, Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Nordstan Göteborg samt med stöd från Naturvårdsverket.

Målet är att erbjuda både restauranger och besökare möjligheten att bli mer hållbara.

Just nu kan alla som hämtar mat vid restaurangen XX i Göteborg delta i projektet
Just nu kan alla som hämtar mat vid restaurangen XX i Göteborg delta i projektet. Foto: Valdemar Möller.

När kunden köper med sig mat får de en flergångsförpackning i bioplast med mugg och tallrik. Allt kopplas samman med QR-kod och kunden debiteras med en avgift på 50 kronor om utrustningen inte har återlämnats inom ett par veckor.

– Man går till restaurangen, scannar QR-koden på lådan, och returnerar till samma ställe när man är klar. Om man inte gör det får man en avgift, säger Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare vid Göteborg & Co i en intervju med LFT.

Men exakt vilket material flergångsbehållarna kommer att bestå av när testperioden är över vet vi inte i nuläget.

– Man kommer testa sig fram till så hållbara lådor som möjligt, utifrån alla perspektiv. Det är komplext, hur länge håller lådan, hur går den att återvinna, hur tar den upp smak, hur reagerar den på bestick och tvättar och så vidare, säger Filip Eklund.

Testbädd för hela landet

Projektet, som har mottagits positivt av både industrin och konsumenter, är ett av de första att testas storskaligt i Sverige. Redan till sommaren förväntas ett 50-tal restauranger ha anslutit sig, och målet är att skala upp projektet till resten av landet om allt går väl.

– Med återanvändbara matlådor och muggar kan vi minska skräpet och erbjuda hållbarhet även för de som köper med sig en lunch eller kaffe. Vi pratar med våra gäster och detta är något som de verkligen vill ha så det ska bli kul att kunna möta upp mot efterfrågan”, säger Anna Moene på restaurang Ooto och Jonas Westman på restaurang Waste som båda anslutit sig till Panter-systemet i ett pressmeddelande.

Än så länge har konceptet med framgång hunnit testas på Scandinavium under Miriam Bryants konsert. Det utvärderas även vid fyra restauranger i Göteborg.

– Testerna är ännu inte helt utvärderade, men en kort observationen är att det finns god utvecklingspotential och en del nya processer man behöver jobba in – samt att det kommer gå och skala större, säger Filip Eklund.

– Generellt är det är superkul att vara igång och att vi har väldigt bred och fin samverkan inom staden. Nu blir det enklare för både restauranger och caféer, men även besökare att bli hållbara i staden. Med lite tur kommer vi också förebygga både nedskräpning i staden och transporter av avfall genom att bygga en innovativ cirkulär stad. Men givetvis är förhoppningen att vi inspirerar andra städer till att ta efter, säger Filip Eklund.

Fakta

På följande platser i Göteborg kan du lära dig mer om projektet:

Ooto: Sven Hultins gata 1-2.
Waste: Sven Hultins gata 5.
St Agnes: Vasagatan 39.
L´s Kitchen: Lindholmspiren 5.

Signa upp dig och testa appen här.