Glöd · Ledare

Partiledardebatten liknar Dumskallarnas sammansvärjning

När jag tar in morgonens nyheter, följer upp med partiledardebatten och sedan lägger detta till vad jag tidigare läst och hört, hamnar mina tankar i en märklig litterär värld bestående av Herman Hesses Stäppvargen (där han besöker teatern dit endast förryckta är välkomna) och John Kennedy Tooles Dumskallarnas sammansvärjning.

Det här är inte något försök att göra mig märkvärdig eller leka intellektuell. Jag förstår helt enkelt inte hur våra beslutsfattare fungerar. Vad som förr kunde vara knivskarpa strider utifrån olika ideologier där man insåg att också motståndaren hade tänkt till, har nu blivit en scen där man låtsas oense men förenas i sin vanföreställning om att människans både kan äta kakan och ha kvar den.

799 miljarder kronor ska det satsas på infrastruktur som vägar och järnväg de kommande åren. När projektet lanserades sa Per Bolund, som då var miljöminister, att vi ska bygga ”världens första fossilfria välfärdsland”.
Nu kommer Trafikverkets studie som visar att resultatet – om det hela blir av – när alla nya transportleder är klara att koldioxidutsläppen minskar med en procent. Just det… EN PROCENT!

Och då är inte alla utsläpp eller materialåtgången under själva byggandet med i ekvationen. Cement, maskiner, energi, dieselutsläpp. Det kommer visserligen inte att ta 100 000 år, som med kärnkraftsavfallet, innan vi kan räkna in någon vinst för naturen, men nog verkar det som att det här snarare är en våt dröm för industrin än för de som värnar våra skogar, sjöar och hav.
Vad är det då som gör att resultatet blir så urvattnat som det blir?

Jo, det är nämligen så att transporterna kommer att fortsätta att öka eftersom det inte finns någon vision om att vi ska minska resande och konsumtion i det som går under den missvisande benämningen ”grön omställning”. Nej, vi ska fortsätta att göra allt minst lika mycket i den gröna tillväxten namn. Problemet är bara att den är allt annat än grön.

Var tror ni all cement ska hämtas som behövs både i nya gruvgångar och till alla fundament som kommer att krävas när höghastighetstågen ska rusa fram mellan storstäderna? Eller de sällsynta jordartsmineralerna? Dricksvattnet från Vättern har inte en chans. Vår gruvälskande näringsminister kommer naturligtvis se till så att tillståndsprocesserna skyndas på och lätt tårögd förklara att det är bättre att vi bryter malmen i Sverige än att det sker under taskiga arbetsförhållanden i Afrika.

Att det finns alternativ till ökad tillväxt kommer han däremot inte nämna, till skillnad mot det oklädsamma skrytet om att vi ska bli världsledande på fossilfritt stål, batterier och kärnavfallsförvaring. I politikernas munnar blir naturförstörelse landsbygdsutveckling och en satsning på bilindustrin till grön omställning.

Ja, det är det här normala som vi nu kastar oss ut i efter pandemin. Efter att, eventuellt, ha räddat oss själva med tre nålstick i armen, ska vi nu förstöra planeten – utan att tänka ett ögonblick på människor i fattigare länder som inte fötts med den möjligheten – i en aldrig tidigare skådad takt.

Det klimatsmarta är ofta så naturdumt att det inte ens borde hamna på dagordningen i det moderna samhälle som vi inbillar oss är mer högtstående än någon annat kultur före oss.Men det är klart… Tror man att hybris är en god egenskap och att vingar av vax inte, som de gjorde för Ikaros, smälter när man kommer för nära solen är det väl bara logiskt.

Sedan, när man hoppas att det äntligen är nog med dumheter hörs en röst från det mänskliga mörker där Kristdemokraternas ledare befinner sig. Vi måste halvera vargstammen, säger hon. 400 djur ska bli 200. För vems skull?
För att hon själv ska våga gå ut i skogen? För jägarnas skull? Det kan knappast vara med omtanke om samerna i alla fall. Dem struntar vi ju i, i alla möjliga sammanhang, minnesdagar undantaget.Kanske hänger det ihop med vårt skogsbruk. Den brutala hanteringen av vår natur som pågår gör ju att det blir allt mindre plats för våra vilda djur och då måste vi så klart döda de vargar och älgar som vi fruktar ska ge sig på människorna när vi stjäl deras naturliga revir.

Ja, ni märker… Det går inte att låta bli att vara ironisk när dumheten regerar. Och ovanpå allt det här ska vi upprusta militärt och hålla på med kryptovaluta som både slukar el och generar sanslösa mängder avfall och gift som inte återanvänds eller tas om hand om utan hamnar på läckande soptippar i Asien och Afrika.

Och för att till sist återvända till partiledardebatten. Vad är det man inte förstår? Tror man verkligen att jordens resurser är oändliga och att det enda som betyder något är hur vi har det i Sverige? Ständigt får vi höra att det är brist på halvledare inom produktionen. Det tycks dock inte vara något problem i politiken.

Länge leve normaliteten!

Stjärnhimlen, som får mig att inse människans litenhet och tillvarons storhet.

Partiledardebatten i TV4 som var det sämsta jag sett i genren. Från upplägg till innehåll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV