Radar

Allt fler lånar till sin fritid

Bild från en av Fritidsbankens lokaler.

Fritidsbanken gör det enklare att testa någonting nytt. Det senaste året dubblerades antalet utlån och mängden artiklar ökade med 514 procent. Fritidsbanken har också påbörjat ett pilotprojekt där skolungdomar driver lokala fritidsbanker.

Tält, skidor och skridskor. Friluftsutrustning är långt ifrån gratis och kostar ofta tusentals kronor. För många är dessa utgifter svåröverkomliga. 2020 skrev Landets fria tidning om det relativt nya fenomenet Fritidsbanken som då hade 99 lokaler i landet.

Två år senare har verksamheten exploderat och dubblerat sina utlån. Idag finns Fritidsbanker på 109 platser, med planer på att öppna upp i Kristianstad, Härnösand, Flen och Örnsköldsvik under våren.

Förra året lånade Fritidsbanken ut fler än 600 000 artiklar, nästan dubbelt så många som året innan. Dessutom bidrog Fritidsbanken till 1,5 miljoner timmar fysisk aktivitet bara under 2021. Enligt en studie från RISE, ansåg hela 42 procent av låntagarna att aktiviteten inte hade blivit av utan att låna utrustning.

– Om du exempelvis åker skidor någon enstaka gång per år är det ju onödigt att utrustningen står och samlar damm resten av året i ett förråd. Då är det bättre att låna det du behöver när du behöver det. Bättre både för miljön och plånboken, säger Henric Byström, kommunikationschef vid Fritidsbanken, i en intervju med LFT.

Bild: Henric Byström, kommunikationschef vid Fritidsbanken
Bild: Henric Byström, kommunikationschef vid Fritidsbanken. Foto: Björn Lans.

Antalet gåvor ökar

Då allt fler hör talas om Fritidsbanken ökar även antalet gåvor från privatpersoner, företag, föreningar och andra organisationer. Därför sticker 2021 ut rejält från tidigare år.

– 2021 ökade vårt totala utbud med 57 000 artiklar till 293 000. Det är en anmärkningsvärd ökning och skedde både tack vare – och trots – pandemin. Fler personer upptäckte Fritidsbanken då andra aktiviteter ställdes in, men vi tvingades samtidigt att anpassa oss efter rådande restriktioner för att begränsa smittspridningen, säger Henric.

Sånt som är slitet, trasigt eller för gammalt kan sorteras bort, men enligt Henric Byström lagas alltid utrusning i första hand och slängs endast som ett sista alternativ.

Mycket på gång

I ett pilotprojekt hjälper idag Fritidsbanken ungdomar att driva egna fritidsbanker på skolor där man kan låna utrustning på rasterna. Om allt går bra planerar de att utöka samarbetet med skolor i hela landet.

– Sen fortsätter vi också med vår sommarturné tillsammans med Generation Pep, där vi fyller skåpbilar fulla med utrustning och besöker bostadsområden, aktivitetsplatser, citykärnor och badplatser och lånar ut våra saker på plats. Det blev en succé förra året och det vill vi bygga vidare på i år, säger Henric.

Bild från en av Fritidsbankens lokaler
Bild från en av Fritidsbankens lokaler. Foto: Fritidsbanken/Henric Byström

Enligt Fritidsbankens egna fiktiva uppskattning kan en familj där alla familjemedlemmarna testar på olika sporter under ett år spara in hela 21 000 kronor.

– På kansliet träffar vi inte så ofta låntagarna, men ibland får vi höra en del härliga historier. Som exempelvis förra veckan, när Fritidsbanken Sigtuna invigdes. Då kom det tre tioåriga killar som sa att Fritidsbanken var det bästa som har hänt. Eller stammis-barnen i Frölunda som sa att de har blivit mycket gladare sedan Fritidsbanken öppnade. I Karlstad var det en kille som sa till sin pappa att han mycket hellre åker till Fritidsbanken än till leksaksaffären eftersom det finns roligare saker där och allt dessutom är gratis. Ja, barn är kloka och det är fantastiskt att få möta all glädje och tacksamhet som vår personal får ta emot från låntagarna, säger Henric.

Fakta

Fritidsbanken har funnits i nio år och täcker en dryg tredjedel av landets kommuner. Målet är att tio procent av svenskarna ska låna på Fritidsbanken.
Utrustningen samlas in bland privatpersoner, föreningar, företag och andra som har sport- och friluftsprylar som inte längre används. Man kan lämna sakerna till den lokala Fritidsbanken och många har även insamling på Återvinningscentraler. Mer information om adresser, öppettider och var man kan lämna saker hittar man på fritidsbanken.se
Genom ett Arvsfondsfinansierat projekt vill Fritidsbanken öka antalet fritidshjälpmedel och parasportartiklar. Då utrustningen generellt är väldigt dyr och svår att få in försöker Fritidsbanken att tillgängliggöra utrustningen på andra sätt. Just nu tittar de närmare på om det kan gå att låna ut saker som andra äger.
– Det är oerhört viktigt att det finns utrustning för personer med funktionsnedsättning att låna hos oss, säger Henric.
RISE är ett oberoende statligt forskningsinstitut.
Pep Forum i november: https://www.youtube.com/watch?v=VDn-6hhWopU

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV